Vanzarile de ciocolata au scazut pe fondul recesiunii economice

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 14:01
4997 citiri
Vanzarile de ciocolata au scazut pe fondul recesiunii economice

Ideea potrivit careia ciocolata continua sa fie cumparata in ciuda recesiunii economice s-a dovedit ca nu are o baza reala, dupa ce joi s-a inregistrat cea mai clara scadere la cererea trimestriala de cacao macinata.

Analistii au spus ca inrautatirea conditiilor economice din zona euro a determinat o incetinire accentuata in cererea pentru ciocolata in cazul Europei, iar perspectiva s-ar putea inrautati in viitor pe masura ce criza se adanceste, potrivit Reuters.

Cantitatea de cacao macinata din Europa a scazut cu 17,8% in cel de-al doilea trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2011, ajungand la 295.551 tone metrice, au spus reprezentantii European Cocoa Association. Aceasta scadere este mult peste cea mai pesimista estimare, care includea o scadere de 12%.

"Suntem de parere ca incetinirea inregistrata in acest caz reflecta inrautatirea conditiilor economice in zona euro. Daca aceasta situatie se raspandeste in Spania si Italia, acest lucru va avea in mod sigur un impact asupra cererii de produse precum ciocolata", a spus Francisco Redruello, analist in cadrul Euromonitor International.

In Elvetia, tara cu cel mai ridicat consum de ciocolata din lume, consumul de ciocolata produsa pe piata interna a scazut cu 8% in volum in primele patru luni ale acestui an, a spus Franz Schmid, managing director in cadrul producatorului de ciocolata suedez Chocosuisse.

Exporturile de ciocolata elvetiana - din care doua treimi sunt destinate Europei - au scazut cu 12% in perioada ianuarie - aprilie.

In Germania, tara care se numara printre cei mai mari consumatori de ciocolata din lume, vanzarile de tablete de ciocolata au scazut cu 7,3% pe an in primele patru luni din 2012, potrivit asociatiei BDSI.

Se asteapta ca si Spania sa inregistreze scaderi in cazul consumului de ciocolata, tinand cont de faptul ca in aceasta tara rata somajului este ridicata, iar veniturile consumatorilor sunt afectate de criza.

Potrivit raportului pe luna iunie privind ciocolata, realizat de firma de consultanta Mintel, numai 44% dintre spanioli vor cumpara ciocolata indiferent de pretul acesteia, in timp ce 43% spun ca vor reduce consumului de ciocolata daca pretul acesteia creste.

Cresterea cererii de cacao urmeaza in mod obisnuit cresterii Produsului Intern Brut al unei tari si, tinand cont de faptul ca multe state europene sunt in recesiune, iar marjele de procesare pentru cacao au fost comprimate, analistii asteptau o cifra negativa in cazul industriei pudrei de cacao, insa nu de asemenea magnitudine.

Unele companii din industria ciocolatei isi ajusteaza rezervele globale de cacao macinata si cer realizarea unui bilant conform cu situatia existenta.

Aceasta situatie schimba situatia rezervelor de cacao macinata, scazute pana acum, astfel ca se poate vorbi de un surplus. Oficialii Marex Spectron spun ca surplusul de pudra de cacao pentru 2011 / 2012 a ajuns la 100.000 de tone metrice.

In luna mai, International Cocoa Organization estima un deficit global de cacao de 43.000 de tone. Pana acum, cea mai mare cerere de pudra de cacao se inregistra din partea pietelor emergente, precum Brazilia si China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzari ciocolata 2012, #ciocolata scadere vanzari, #cerere cacao macinata, #consum ciocolata Europa , #Ciocolaterii