Ce spune Chef FOA de la Masterchef despre Romania si de ce n-a plecat din tara

Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 00:00
6763 citiri
Ce spune Chef FOA de la Masterchef despre Romania si de ce n-a plecat din tara
Foto: Chef Foa (Arhiva personala)

Florin Scripca este cunoscut publicului drept Chef FOA, de la Masterchef, un bucatar innascut, cu o experienta de 14 ani in bucatarie.

In 2002 punea bazele Flavours, un concept de business care activeaza astazi in trei domenii (catering, restaurant si Food Court), carora li se adauga de doar cateva zile si Street Food, in premiera in Romania.

Chef FOA pregateste si o Academie, pentru cei care vor sa deprinda arta gatitului pentru ca, spune el, "gatitul te poate destinde, te poate bucura, iti da posibilitatea sa 'gandesti' cu mainile, sa-ti lasi inventivitatea sa vorbeasca".

A trait si experienta Jamie Oliver, facand parte din echipa sa de catering, si a lucrat inclusiv la un restaurant decorat cu o stea Michelin, unde clientii ajungeau doar cu elicopterul.

Cu toate acestea, a decis sa ramana in Romania, pentru ca iubeste aceasta tara si tot ce poate face pentru ea.

La capitolul dragoste, alaturi de gatit si tara sa, Florin Scripca include si motocicleta sa, filmele si calatoriile.

"In putinele zile libere imi place sa calatoresc, sa descopar locuri noi, unde oamenii gatesc inca traditional. Sufar de nostalgie avangardista in bucatarie", mai spune chef Foa, intr-un interviu acordat Business24.

Sunteti in bucatarie de la 14 ani, iar din 2002 chiar ati luat parte la nasterea business-ului Flavours, pe care astazi il coordonati alaturi de asociatii dvs. Ne puteti impartasi povestea afacerii?

Va pot spune mai degraba povestea pasiunii noastre, pentru ca nu afacerea in sine ne-a preocupat, ci calitatea; nu programul de lucru, ci lucrul bine facut; nu repetarea a ceva ce se mai facuse pana atunci, ci dezvoltarea unui serviciu care sa faca placere atat gustului, cat si ochiului si mintii, atat clientului, cat si noua, ca bucatari - artisti.

Nu este o intamplare faptul ca ne numim Flavours Food Design. Suntem aici pentru a oferi incantare, placere, relaxare, care da, recunoastem, incep cu o mancare buna.

Care a fost atunci investitia financiara?

Am investit treptat, ceea ce facem si acum. Investim foarte mult in oameni, ceea ce necesita mult timp si dedicare din partea noastra, ca lideri.

De asemenea, ne axam pe crearea unui concept distinct in fiecare din noile noastre locatii, ultima fiind Stradale, live cooking si street food pentru zona - neacoperita - a cladirilor de birouri.

Dar nu ne oprim aici, ne asteapta alte doua proiecte in colaborare pentru 2015.

De atunci si pana acum afacerea s-a dezvoltat spectaculos: activeaza in trei domenii de business: catering de eveniment, operator de restaurant (Biutiful, Biutiful By the Lake, Le Bistro, Fratelli Espresso Bar, Fratelli Beach & Club) si operator de Food Court (Willbrook Platinum Business and Convention Center). Ne puteti vorbi despre cifra de afaceri inregistrata in 2014? Ce estimari aveti pentru 2015?

Cifra de afaceri este doar un indicator al cresterii noastre.

In 2015, ne-am propus peste 1,2 milioane de euro, ceea ce inseamna aproximativ 25% peste 2014, cresterea pe care ne-am propus-o si in 2016.

Cresterea o realizam organic, bazele fiecarui nou proiect fiind puse cu grija, in timp - de la idee pana la deschiderea usilor vorbim de mai bine de un an.

Catering-ul ramane dragostea dintai, de la care am dezvoltat restaurantele noastre, fiecare cu un specific diferit, un raspuns la o cerinta si o nevoie, in stil Flavours.

Din 31 martie aduceti in Romania conceptul de "street food" si "live cooking" in cadrul restaurantului Stradale. Spuneti-ne mai multe despre el si ce planuri aveti.

La Stradale ne concentram pe Street Food si avem, in premiera in Romania, un Robata Grill si un Tandoor Oven, unde se concentreaza zona de live cooking, care completeaza meniul.

Am mizat si pe design-ul restaurantului, care este cosmopolit si confortabil, precum si pe flexibilitatea spatiului, care permite organizarea de evenimente after hours.

Prin toate acestea oferim un moment de relaxare si nu doar satisfacerea unei nevoi primare, de a manca.

Noi, Flavours, am pornit la drum concentrandu-ne pe timpul liber. Acum, ne orientam spre o alta zona de timp, cel petrecut la birou.

Cum a fost primit pana acum proiectul?

Cu foarte mult entuziasm.

Feedback-ul a fost foarte bun atat pentru meniul pus la dispozitia celor care ne trec pragul, cat si pe zona de coffee & cocoa, cafeaua fiind un blend premium, creat special pentru noi.

Design-ul si ambianta locatiei au fost foarte bine primite. Urmeaza etape noi, cu preparate noi, intrucat pana acum am testat meniul, sa intelegem mai bine ce place publicului nostru.

Mai mult, Stradale va fi deschis si seara, cand vom avea un meniu in sistem a la carte, in aceeasi atmosfera relaxata si cool.

Activati intr-un domeniu extrem de ofertant, mai ales pe plan international. Ce va tine legat de Romania?

Dragostea, normal, ce altceva? Oricine poate trai bine in Romania, daca munceste asa cum multi sunt dispusi sa o faca in afara tarii.

Personal, am gasit mereu satisfactii in echipa Flavours, iar training-urile din alte tari au reprezentat doar un ajutor pentru a face lucrurile sa mearga mai bine aici, acasa.

Aveti planuri mari pentru Romania?

Continuam sa lansam concepte noi pe piata si va pot spune despre Flavours Food Academy, atelierul nostru de creatie lansat anul acesta, sufletul Flavours, unde bucatarii merg pentru a crea si inventa preparate noi.

Pentru noi, este foarte important sa avem un loc unde ne putem culege gandurile si ideile si sa mergem pentru a ne distra gatind.

Asa s-a nascut Academia.

La Flavours Food Academy organizam evenimente mici si medii de tip cooking class, cooking show, demonstratii culinare, dar si team building-uri, avand o bucatarie de top complet utilata si bineinteles un design cool, care completeaza atmosfera. Urmeaza inca doua proiecte pana la sfarsitul anului.

Cum s-a nascut aceasta pasiune pentru bucatarie?

Cred ca pana la urma meseria te alege, in cazul meu acest lucru este adevarat. Sunt foarte norocos deoarece, dupa parerea mea si a multora, mama este gospodina perfecta si am avut de invatat foarte multe de la ea.

De la tata am mostenit curiozitatea de a combina ingredientele si de a experimenta gusturi noi.

Nu cred ca este o coincidenta faptul ca suntem trei frati si toti bucatari.

De cand fac parte din proiectul MasterChef Romania, simt aceasta pasiune si mai puternic, asta deoarece am avut ocazia sa cunosc romani talentati, carora sa le pot impartasi din experienta pe care am acumulat-o.

Faptul ca influentez viata oamenilor de langa mine este foarte important in aceasta meserie.

Gatitul te poate destinde, te poate bucura, iti da posibilitatea sa "gandesti" cu mainile, sa-ti lasi inventivitatea sa vorbeasca.

Ne puteti spune cateva cuvinte si despre experienta Jamie Oliver si cea de la restaurantul cu stele Michelin?

La divizia de catering a lui Jamie Oliver am invatat foarte mult despre organizare, despre disciplina in bucatarie, despre cum sa faci fata presiunii evenimentelor foarte mari si sa livrezi constanta si calitate in mancare.

Jamie a creat o echipa fantastica si il admir foarte mult pentru asta.

Dintre toate locurile unde am fost sa invat, cel mai mult mi-a placut la pub-ul The Nut Tree Inn din Anglia, dar nu este orice fel de pub, ci unul cu o stea Michelin.

La inceput am fost foarte socat, deoarece el se afla intr-o zona destul de izolata si are un design foarte simplu, dar clientii soseau si cu elicopterul.

Asta bineinteles se datora mancarii, care era excelenta, era Best of British Food.

Care este preparatul dumneavoastra preferat?

Sunt intrebat foarte des acest lucru si niciodata nu sunt sigur ce sa raspund. Depinde foarte mult de starea mea, de sezon si implicit de calitatea ingredientelor care sunt disponibile.

Daca trebuie sa aleg, va fi ceva cu siguranta fresh si usor picant.

Cum alegeti sa va relaxati in timpul liber si vacante? Ce pasiuni aveti?

Printre pasiuni se numara filmele si motocicleta mea.

In putinele zile libere imi place sa calatoresc, sa descopar locuri noi, unde oamenii gatesc inca traditional. Sufar de nostalgie avangardista in bucatarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Florin Scripca Executive Chef Flavours Food, #Chef Foa Bucuresti, #Chef Foa Street food , #Restaurante