Peste 50% din restaurantele din Romania nu sunt profitabile

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 14:43
2549 citiri
Peste 50% din restaurantele din Romania nu sunt profitabile

Mai mult de jumatate din restaurantele din Romania nu sunt profitabile, din cauza scaderii consumului, iar aproximativ 50.000 de angajati risca sa-si piarda locurile de munca daca acestea se inchid, a declarat, luni, intr-o conferinta Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism.

"Cel putin 50% din restaurantele din Romania nu merg in profit in momentul acesta. Sunt 50.000 de angajati care au probleme. Ganditi-va ca Oltchim are doar 3.000 de oameni", a spus Murad.

El afirma ca statul trebuie sa vina in sprijinul mediului privat, iar operatorii au mai multe revendicari foarte clare, pe care le vor adresa urmatorului guvern, pentru a nu se considera campanie electorala.

"Nu as vrea sa facem ceva acum care sa nu fie considerat fair-play. Dar cum se instaleaza noul guvern, ii vom solicita introducerea tichetelor de vacanta si TVA la alimentatie publica redus de la 24% la 9%. Dupa alegeri, daca nu se vor rezolva aceste probleme, vom intra mai intai in greva japoneza pentru o ora.

Toate hotelurile membre FPTR nu vor caza pe nimeni timp de o ora, dupa care vor urma alte masuri, daca va fi necesar", a adaugat presedintele federatiei. El a aratat ca hotelierii au pastrat in ultimii patru ani aceleasi preturi sau chiar le-au scazut, cu toate ca utilitatile si taxele s-au majorat.

"Cresterea de tarife nu este o masura, pentru ca si asa consumul este mic. Noi suntem prinsi la mijloc - pe de o parte statul si taxele, iar de partea cealalta consumatorul, care nu mai are posibilitati", a adaugat Murad.

Presedintele FPTR a mai afirmat ca le-a transmis reprezentantilor Ministeerului Dezvoltarii Regionale si Turismului ca daca nu vor fi atenti la acest sector, se vor intalni, poate, peste un an-doi, nu cu hotelierii sau cu patronatele din domeniu, ci cu bancherii, "pentru ca jumatate dintre hoteluri vor ajunge pe mana bancilor".

#restaurante Romania, #restaurante profitabile , #Restaurante