Pranzul jamaican, pariul de business al saptamanii

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 00:00
5230 citiri
Pranzul jamaican, pariul de business al saptamanii
Foto: Jamal

Bucataria jamaicana este pentru Cristina Norocel pariul de business din acest an. Isi asuma, alaturi de partenerul sau de afaceri, rolul de pionier in Romania in acest domeniu, exploatat foarte putin oricum si in restul Europei.

A lansat deocamdata restaurantul virtual Jamal si, desigur, se pregateste si de lansarea unui restaurant in care sa poti si trai experienta jamaicana, nu doar sa o exploatezi prin papilele gustative.

Initiativa a prins foarte repede la public, s-a creat deja o comunitate de iubitori in jurul Jamal, dar cel mai mare admirator declarat al acestui tip de bucatarie ramane inca Cristina Norocel.

"Pranzul meu ideal de la Jamal ar incepe cu o supa de mango cu creveti, ar continua cu aripioare de pui picante, marinate in sos jerk, alaturi de sos ranch si salata coleslaw si s-ar finaliza cu o savuroasa budinca de cartofi dulci, cu glazura de castane", explica managerul, pentru Business24.

Ce v-a determinat sa deschideti prima platforma de livrari pentru mancare cu specific jamaican din Romania? Cum ati cunoscut gustul bucatariei jamaicane?

Partenerul meu, alaturi de care am pus bazele acestui proiect, a locuit timp de doi ani in Caraibe, unde pur si simplu s-a indragostit de aromele bucatariei locale. Bucataria jamaicana este cea mai bogata si mai savuroasa dintre toate bucatariile insulelor din Caraibe, astfel ca am decis sa o aducem si in Romania, pentru pasionatii de aventuri culinare de aici.

Ne puteti vorbi de investitia initiala?

Suntem la inceput si investim constant in acest proiect nou in Romania, asa ca inca nu putem cuantifica investitia facuta.

V-ati gandit la posibilitatea de a investi si intr-un restaurant?

Da, desigur, acesta este urmatorul pas natural in acest business. Pentru inceput, am vrut sa testam deschiderea romanilor catre nou si apetenta lor pentru mancaruri exotice. Jamal a fost bine primit, asa ca un restaurant, care sa redea atmosfera destinsa din Jamaica, este unul dintre proiectele in curs.

Sunt aceste feluri de mancare deja pe gustul romanilor sau ne aflam in plin proces de educare?

Desi am lansat www.jamalfood.ro de mai putin de o luna, Jamal si-a creat deja o baza consistenta de clienti, care comanda zilnic preparatele autentice jamaicane. In acest moment, statisticile noastre arata ca cele mai cautate sunt pieptul de pui in sos curry, patty-ul cu vita cu sos ranch si supa de mango cu creveti.

Folositi si ingrediente specifice zonei Caraibilor?

Ingredientele pe care le folosim la Jamal sunt alese cu grija, urmand indeaproape retetele autentice jamaicane. Astfel, utilizam in preparatele noastre codul (pestele cel mai des intalnit in bucatariile jamaicanilor), crevetii, laptele si nuca de cocos, fructele de mango, precum si condimente specifice precum ienibaharul. Ienibaharul (denumit in Jamaica "pimento" sau "allspice") este, de altfel, cel mai popular condiment de pe insula.

Cine prepara aceste mancaruri?

In acest moment, Jamal lucreaza cu o echipa de bucatari romani, care au fost atent supravegheati in prepararea retetelor de colaboratorii nostri din Jamaica. Inainte de lansarea serviciului de delivery, acestia ne-au oferit consiliere pe partea de ingrediente, retete si stil de preparare.

Cate restaurante cu specific jamaican mai exista in Romania? Va incanta un eventual rol de pionieri pe acest segment?

Intr-adevar, suntem cu siguranta pioneri pe acest segment. Brandul de mancare jamaicana Jamal este o initiativa gastronomica unica in Romania, acoperind o zona neexploatata pana acum a segmentului de livrari de pe piata locala. In acest moment, conform datelor noastre, exista doar cateva restaurante jamaicane in Europa si prea putine in partea de est, iar in Romania niciunul.

Cum evaluati potentialul de business al ideii pe care o propuneti publicului bucurestean?

Jamal este un proiect antreprenorial unic in tara, ce completeaza diversitatea de optiuni culinare printr-un concept gastronomic nou - bucataria jamaicana. Astfel, Jamal isi propune sa devina in scurt timp un furnizor de referinta printre specialitatile prezente in capitala.

Ce planuri aveti pentru primul an de activitate?

Obiectul nostru pe termen scurt este sa starnim curiozitatea romanilor, sa fie intrigati de gustul inedit si sa ne recomande cu placere mai departe. In acest moment, consideram ca am bifat deja acest obiectiv.

In plus, ne dorim sa devenim prima optiune culinara comandata la petreceri si in serile relaxante din weekend.

In urmatoarele sase luni, ne propunem ca Jamal sa ocupe un loc de top in segmentul de livrari al bucatariilor cu specific international din Romania.

Ce este "bucataria jamaicana"?

Bucataria jamaicana este unica in lume, fiind nascuta din istoria tumultuoasa a unei insule pe care s-au stabilit multe generatii de colonisti: cuceritori spanioli, portughezi, englezi, lucratori chinezi si indieni sau sclavi africani, care au convietuit alaturi de populatia nativa Arawak.

De-a lungul secolelor, colonistii au contribuit la bogatia bucatariei jamaicane cu ingrediente si condimente noi, alaturi de multiple tehnici de gatit inedite. Astazi, preparatele intalnite pe insula sunt un mix spectaculos al tuturor acestor influente, dand nastere unor specialitati culinare singulare, nemaiintalnite altundeva pe glob.

Insa, cele mai importante in bucataria autentica jamaicana sunt condimentele, atat de diverse si uneori atat de rare, ce confera tuturor preparatelor un gust incomparabil. Un exemplu elocvent este curry-ul, intalnit si in alte culturi, insa avand o formula unica in Jamaica: are o nuanta intensa de galben si contine doar condimente specifice insulei.

Recomandari din bucataria jamaicana

Pentru inceput, puteti gusta din meniul Jamal un patty. Noi oferim trei variante, cu pui, cu vita si cu legume, insotite de un delicios sos ranch. Patty e un deliciu al patiseriei jamaicane, datand de cateva secole. Acest preparat savuros este usor de recunoscut datorita crustei galben-aurii, realizate din amestecul de galbenus de ou si turmeric.

Daca preferati alimente nepicante, recomandarea Jamal este vita cu trei tipuri de ardei - un preparat cu o textura fina din vita frageda - alaturi de traditionalul orez cu fasole rosie. Pentru cei care vor sa incerce cateva optiuni picante, le sugeram sa guste pieptul de pui, aripioarele sau porcul, marinate in sos jerk. "Jerk" este o metoda autentica jamaicana de a marina carnea, veche de peste 250 de ani.

Maroonii, cei care s-au adapostit in Muntii Albastri pentru a scapa de cuceritorii spanioli, au dezvoltat o modalitate unica prin care sa conserve vanatul. Prin tehnica "jerk", acestia marinau carnea timp de cateva ore intr-un amestec ce includea ardei iuti jamaicani, scortisoara, usturoi si alte mirodenii.

Pizza jamaicana, pentru cunoscatori

In plus, noi recomandam de pe www.jamalfood.ro si pizza jamaicana, pentru prepararea careia folosim bucati fragede de pui, marinate in sos jerk. Alte produse incitante sunt preparatele cu peste si fructe de mare, combinatii originale de ingrediente si arome: file de cod cu bacon si varza, file de cod cu creveti picanti sau creveti in sos curry.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mancare jamaicana, #Jamal livrari online, #pranz jamaican, #Cristina Norocel Jamal , #Restaurante