Traditional romanesc: Inca 20 de produse au primit atestatul

Duminica, 24 August 2014, ora 16:50
3145 citiri
Traditional romanesc: Inca 20 de produse au primit atestatul
Foto: curierul-iasi.ro

Sase producatori traditionali din judetul Arges au primit sambata din partea ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, atestatele pentru 20 de produse, in cadrul targului de profil dedicat in acest week-end zonei Argesului si Muscelului, eveniment organizat in curtea Ministerului Agriculturii.

"Targul din curtea ministerului este un eveniment pe care vreau sa il incurajez pentru ca vorbeste despre anumite zone ale tarii, despre produsele traditionale din aceste zone si despre traditii. Agricultura si traditiile sunt de sute de ani si sper sa mai ramana alte sute de ani. Azi am avut un moment special si pentru mine, pentru ca avem produse traditionale excelente zona Argesului, zona de unde vin si eu, dar care sunt insuficient promovate", a declarat, sambata, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la targul de produse traditionale din curtea Ministerului Agriculturii, informeaza Agerpres.

Acesta a precizat ca in viitorul apropiat este posibil sa regasim in hipermarketurile romanesti un colt dedicat nu numai produselor romanesti ci si produselor traditionale.

"Avem discutii cu reprezentantii hipermarketurilor sa putem avea in viitorul apropiat, in hipermarketuri 'colturi' nu numai cu produse romanesti ci si cu produse traditionale specifice zonelor respective. Cred ca ar fi un lucru extraordinar, pentru ca multi bucuresteni apreciaza produsele traditionale, mai ales ca foarte multe au fost reatestate deja, chiar daca foarte multe au fost si respinse, pentru ca nu aveau toate componentele de a fi produse traditionale. De altfel, anul trecut Romania era probabil tara cu cel mai mare numar de produse atestate. Astazi am facut putina ordine in aceasta zona si consumatorii care vad eticheta de produs traditional stiu ca este cu adevarat un produs traditional", a adaugat ministrul Agriculturii.

Seful MADR a afirmat ca vor fi promovate si alte zone din tara in curtea ministerului, insa in luna septembrie va fi organizat un targ special dedicat produselor din Republica Moldova.

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Arges, Florin Tecau, din acest in judet sunt atestate 60 de produse traditionale, iar altele sunt in curs de atestare.

"Este un moment de referinta pentru a evidentia munca argesenilor. Ne propunem ca aceste produse traditionale sa le promovam in continuare. Noi, la nivelul Consiliului Judetean, promovam traditia si valorile.(...) Cred ca produsele pe care le-am adus in centrul Bucurestiului atrag cumparatori, dar in acelasi timp promoveaza si munca depusa zi de zi. La ora actuala, Argesul are atestate peste 60 de produse, iar unele sunt in procesul de primire a acestor documente", a spus Tecau.

Ministrul Agriculturii a vizitat standurile tuturor producatorii argeseni, iar celor sase producatori le-au fost inmanate atestatele de produse traditionale. El a degustat branzeturile aduse de producatori, dar si sucul de zmeura realizat de maicutele manastirii Aninoasa. De asemenea, producatorul Ionut Stefan sau 'Baci Fane' din Bradet, care a primit un atestat pentru 'cascavalul afumat valsanesc' i-a multumit ministrului "cu ochii in lacrimi" pentru sprijinul acordat producatorilor. Ministrul a promis ca va promova toate produsele din Arges peste tot unde va merge: in tara sau in strainatate.

Producatorul de tuica, Florescu Emil din comuna Cuca i-a oferit ministrului tuica "Doi ochi albastri" sau "Ochii lui Dobrin", o tuica cunoscuta in zona Argesului, "foarte tare si foarte buna", dupa cum a afirmat seful MADR .

Mesterul popular Gheorghe Mateescu din Curtea de Arges, cel care a transformat mestesugul intr-o mica afacere, din vocatie si din dorinta de a lasa un tezaur impresionant de iconografie, papusi si costume nationale, i-a oferit vicepremierului Constantin un toiag, cu chipul unui dac in varf, "sa-i sperie pe Johannis sau pe Udrea", iar presedintelui Consiliului Judetean, unul cu un steag dacic, "ca sa-l foloseasca pe cei care sunt prin partidele noastre politice".

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale gazduieste, in perioada 23-24 august, un nou targ dedicat producatorilor de produse traditionale si ecologice, intitulat 'Zilele Argesului si Muscelului'.

Evenimentul se desfasoara in curtea institutiei, intre orele 9,00 si 18,00, si este organizat de MADR, in parteneriat cu Consiliul Judetean Arges.

#produse traditionale romanesti , #Retete romanesti