De Sarbatori in jurul lumii! Vezi ce se mananca in alte tari

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 00:00
5942 citiri
De Sarbatori in jurul lumii! Vezi ce se mananca in alte tari
Masa de Craciun

Probabil ca nu-ti poti imagina o masa de Craciun fara traditionalele fripturi de porc si sarmale, insa, astazi, in toate colturile lumii, oamenii sarbatoresc Nasterea Domnului cu bucate de care nici n-ai auzit.

In timp ce romanii se infrupta din diverse sortimente de fripturi, in alte state este interzisa carnea la masa de Craciun. Tot astazi, pentru altii este nelipsita ciocolata calda sau martipanul, sampania sau scoicile.

Iata ce au pe mese vecinii nostri din Europa, dar si oamenii din cele mai indepartate locuri de pe glob, dupa cum ne relateaza Ivillage.com.

Franta

Servita in mod traditional dupa slujba de la miezul noptii, masa de Craciun a francezilor este cunoscuta ca "Le Reveillon". Chiar daca variaza de la regiune la regiune, sampania este ingredientul care nu lipseste. De asemenea foie gras este un aperitiv de baza, dar si scoicile si somonul afumat. Printre felurile principale se numara gasca la cuptor umpluta cu castane, cu toate ca si curcanul a devenit din ce in ce mai popular.

Desertul traditional este "bouce de noel" (busteanul de Craciun), o prajitura care seaman cu un trunchi de copac, asezonat cu zapada (zahar) si decorat cu ciuperci.

Peru

Chiar din prima parte a lunii decembrie, peruvienii incep o serie de festivitati denumite "chocolatadas". Cu bani obtinuti din donatii, organizatorii pregatesc cozonacii si ciocolata fierbinte cu mirodenii, preparata in recipiente enorme.

Mancarea si ciocolata sunt servite celor mai putin norocosi.

Masa de Craciun are loc dupa miezul noptii pe 24 decembrie, ca si in restul natiunilor catolice.

In Peru, insa, se mananca si carne, curcanul fiind piesa de rezistenta, servit cu fructe si sos de mere. La desert, se serveste cozonac si martipan.

Lituania

Masa lituaniana de Craciun are radacini pagane si este formata din 12 feluri de mancare, cunoscute sub numele du Kucios. Sarbatoarea incepe in momentul aparitiei primei stele pe cer, moment in care cea mai importanta femeie din casa rupe paine pentru fiecare invitat.

Un loc la masa ramane intotdeauna gol, obicei regasit si in anumite state baltice, si nu se serveste niciun fel de carne sau produse lactate.

Felul principal este pestele, asezonat cu legume murate.

Spania

Masa traditionala la spanioli incepe intre 10 si 12 noaptea cu asa-numitele tapas (antreuri), adica mici farfurii pline cu diverse feluri de branza, pateuri si mezeluri.

Supa de fructe de mare este foarte populara in aceasta noapte, iar asparagusul este aproape nelipsit. La desert, spaniolii mananca de obicei prajituri cu martipan si un fel de dulciuri sub forma de caramizi facute cu miere, zahar si ou.

Australia

Pentru australienii, decembrie este cea mai calda luna din an, asa ca obiceiurile de Craciun tin cont de temperatura de afara. Sunt in mare voga gratarele pe care sfaraie carnea de pui, porc, miel si vita.

Unele familii mai traditionaliste servesc curcan si mezeluri reci. Pavlova, un desert din bezele umplute cu crema si fructe proaspete, este foarte popular in aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mancare craciun, #masa craciun, #retete craciun, #craciun europa , #Retete speciale