PE vrea sa stie din ce ingrediente se fac sucurile

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 18:50
2177 citiri
PE vrea sa stie din ce ingrediente se fac sucurile

Parlamentul European a adoptat, miercuri, noi reguli de etichetare favorabile consumatorilor in cazul sucurilor de fructe si nectarurilor, care isi propun sa impiedice folosirea unor denumiri inselatoare pentru sucuri amestecate si informatiile "fara zahar".

Parlamentul a aprobat aducerea la zi a legislatiei existente din 2001, cu 585 voturi pentru, 33 voturi impotriva si o abtinere.

Amestecul de sucuri

Un amestec de doua sucuri trebuie ca in viitor sa aiba o denumire care sa reflecte continutul acestuia, spun deputatii europeni. De exemplu, un amestec de 90% mere si 10% capsuni va trebui denumit clar "suc din mere si capsuni". In prezent aceste tipuri de sucuri pot fi denumite "suc de capsuni".

Un nume generic de tip "amestec de sucuri" poate fi folosit daca sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe.

Zaharuri si indulcitori

Consumatorii - in special suferinzii de diabet, parintii copiilor sau persoane care tin diete - vor sa aiba indicatii clare privind diferenta dintre "suc" si "nectar", cum ar fi existenta unor indulcitori de vreun fel.

In viitor, sucurile de fructe nu vor mai contine, prin definitie, zaharuri sau alti indulcitori.

"Nectarurile", facute din piure de fructe la care se adauga apa, pot contine zaharuri sau indulcitori.

Etichetarile de tip "fara zahar" nu vor mai fi permise pe nectaruri continand indulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a pune capat confuziei din acest domeniu.

Suc de portocale pur?

Multe produse vandute ca "suc de portocale" contin pana la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare si gust. Aceasta practica e comuna in Brazilia si SUA, care detin o mare parte din piata europeana.

Pentru a mentine aceleasi reguli pentru toata lumea, toate sucurile de portocala importate sau fabricate in UE vor trebui sa fie suc de portocale pur sau sa includa mentionarea mandarinelor in denumirea produsului.

Urmatorii pasi ai PE

Parlamentul a cazut de acord cu Consiliul asupra acestor reguli, iar acum aceste reguli mai trebuie sa fie formal adoptate si de Consiliu pentru a intra in vigoare cat mai curand. Statele Membre vor avea pana la 18 luni pentru a-si adapta corespunzator legislatia.

Raportorul Andres Perello Rodriguez (S&D, ES) a declarat: "Prioritatea noastra a fost sa oferim consumatorilor informatii precise pentru ca acestia sa stie ce cumpara. Parlamentul a jucat un rol cheie in interzicerea adaugarii zaharului in produsele vandute ca sucuri si in clarificarea prezentei zaharurilor sau a indulcitorilor in bauturi similare".

#parlament european, #ingrediente sucuri fructe, #legislatie bauturi racoritoare , #Retete