Ce gust are primul hamburger creat in laborator

Marti, 06 August 2013, ora 11:38
1881 citiri
Ce gust are primul hamburger creat in laborator

Doi voluntari care au participat la degustarea unui hamburger produs in laborator din carne realizata pe baza de celule stem au afirmat noul produs are textura carnii, dar nu este gustos din cauza lipsei grasimii.

Omul de stiinta olandez Mark Post, a carui echipa de la Universitatea din Maastricht a produs noul burger, si-a exprimat speranta ca prepararea carnii in laboratoare ar putea fi in cele din urma o sursa de hrana pentru oameni si sa contribuie la schimbarea climei, obiectiv aflat la multi ani distanta de a fi dus la indeplinire, in cel mai bun caz, relateaza lui Associated Press.

La randul sau, Serghei Brin, cofondator al Google, a aparut intr-un video transmis cu ocazia degustarii si a anuntat ca a finantat proiectul cu 250.000-330.000 de dolari, deoarece este preocupat de protejarea animalelor.

"As spune ca seamana cu carnea. Nu are sare si piper", a afirmat nutritionistul austriac Hanni Ruetzler, unul dintre degustatorii voluntari ai produsului. "Se simte absenta grasimii, dar in rest seamana la gust cu un hamburger obisnuit", a declarat de asemenea ziaristul american Josh Schonwald. El a adaugat ca rareori a mai mancat un hamburger, dupa cum a procedat luni, "fara ketchup sau ceapa, ardei iute mexican sau bacon".

Degustarea de luni, ce survine dupa cinci ani de cercetare, este un pas important in transformarea carnii preparate in laborator intr-un fenomen culinar. Post a numit acest experiment "un inceput bun", in timp ce Brin si-a exprimat mari sperante pentru evolutia tehnologiei in domeniu.

"Incercam sa cream primul hamburger din carne de vita in laborator. De aici sunt increzator ca putem avansa foarte repede", a afirmat el, potrivit inregistrarii video. Post a subliniat ca este foarte important ca hamburgerul sa "arate si sa aiba gustul unuia real".

In pofida preocuparilor pentru gust, cercetatorii afirma ca acesta poate fi ameliorat. "Gustul este cea mai putin importanta problema din moment ce acesta poate fi controlat lasand unele dintre celulele stem sa se dezvolte in celule de grasime", a afirmat Stig Omholt, director la departamentul de biotehnologie de la Norwegian University of Life Sciences (n.r. Universitatea Norvegiana pentru Stiintele Vietii). Adaugarea de grasime la hamburgeri in acest mod ar fi probabil un procedeu mai sanatos decat obtinerea acesteia natural din carne, a afirmat Omholt, inaintea testului de luni.

Post si colegii sai au fabricat carnea pentru hamburger din celule obtinute din muschi de carne organica. Celulele au fost introduse in solutie nutritiva pentru a le ajuta sa se dezvolte in tesut muscular, dezvoltandu-se in mici fibre de carne.

Aproximativ 20.000 de fibre au fost necesare pentru a face o singura bucata de hamburger de 140 de grame, care - pentru degustarea de luni - a mai continut cu sare, praf de oua, miez de paine, suc de sfecla rosie si sofran.

"Sunt vegetarian, dar as fi primul dispus sa incerc asa ceva", a afirmat Jonathan Garlick, un cercetator in celule stem la Tufts University School of Dental Medicine, din Boston. El a folosit tehnici similare pentru "a fabrica" piele umana, dar nu a fost implicat in cercetarea referitoare la hamburger.

#gust hamburger laborator, #carne crescuta laborator, #carne celule stem, #mancare creata laborator , #Stiri Culinar