Restaurante in care nu ai acces decat daca esti o celebritate sau daca ai un card de credit cu limita pana la cer. Mancare preparata doar de bucatari cu stele Michelin si servire studiata in cel mai mic detaliu. De aceste lucruri au parte bogatii lumii, in cele mai bune restaurante de pe glob.
Stil, rafinament, traditie, mancaruri fine si bauturi scumpe. Asa ar caracteriza orice turist Europa, iar aceste trasaturi au ajutat "batranul continent" sa ocupe sapte pozitii in top 10 al celor mai bune restaurante din lume, conform unui clasament realizat de S. Pellegrino.
Locul 10 - Per Se - New York, SUA
Per Se si-a schimbat meniul in fiecare zi din ultimii opt ani. Ceea ce inseamna ca aici au fost servite peste 30.000 de feluri de mancare.
Detinator a trei stele Michelin, restaurantul si-a obtinut succesul prin consistenta si creativitate, ramanand una dintre destinatiile preferate de bogatii Americii.
Locul 9 - Le Chateaubriand - Paris, Franta
Este foarte greu sa nu devii fascinat de Le Chateubriand. Este un loc relaxant, minimalist, democratic, accesibil si, cel mai important, este distractiv.
Lipsa de aere si mofturi nu este pe gustul tuturor, insa celor de la Le Chateubriand nu le pasa. Restaurantul are un meniu cu tarife fixe ce contine nu mai mult de cinci feluri de mancare.
Locul 8 - Arzak - San Sebastian, Spania
Daca preferati mancarea cu aspect cat mai sofisticat, acesta este restaurantul potrivit. Farfuriile pregatite de echipa formata din Juan Mari Arzak si fiica sa Elena Arzak Espina arata fantastic: uimitoare, pline de culoare si imaginatie.
Cei doi conduc bucataria in mod egal si sunt prezente constante printre clienti.
Locul 7 - D.O.M. - Sao Paolo, Brazilia
D.O.M. a devenit una dintre destinatiile favorite ale gurmanzilor din toata lumea. Bucatarul sef Alex Atala este un vizitator constant al zonei amazoniene, unde cauta ingrediente indigene. Scopul lui Atala este sa se asigure ca restaurantul sau este deosebit de oricare altul.
Locul 6 - Alinea - Chicago, SUA
Alinea va va oferi una dintre cele mai radicale imagini ale mancarii fine, gatita de celebrul bucatar sef Grant Achatz.
Tot ce veti gasi aici este unic, de la mancare descompusa si combinatii de gusturi nefamiliare, pana la servirea care este facuta in cele mai ciudate dispozitive: tuburi precum cele din laboratoarele de chimie, cilindrii si vase supra-etajate.
Locul 5 - The Fat Duck - Bray, Marea Britanie
Faimos in toata lumea, in ciuda marimii sale reduse, restaurantul lui Heston Blumenthal si-a facut un nume in domeniul mancarii experimentale.
In plus, pa langa mancare, restaurantul le ofera clientilor si foarte multa distractie. Gurmanzii pot fi vazuti aici razand in timp ce-si croiesc drum intr-un adevarat maraton culinar.
Locul 4 - Osteria Francescana - Modena, Italia
Mare parte din mancarea de la Osteria Francescana este inspirata din cele mai cunoscute piese de arta din istoria omenirii, insa aceasta este doar jumatate din ceea ce veti gasi aici.
Cealalta muza a bucatarului sef Massimo Bottura este mostenirea culinara de neegalat a regiunii Emilia-Romagna.
Locul 3 - Mugaritz - Errenteria, Spania
Mugaritz are doua meniuri de degustari care sunt modificate zilnic in functie de ce gaseste bucatarul sef Andoni Luis Aduriz in piata si de ceea ce s-a copt in gradina de legume a restaurantului.
Orice ati servi, va veti simti, in mod sigur, reconectati cu natura. Abordarea "tehno-emotionala" a lui Aduriz vine dintr-o placere pentru stiinta, dar si din cunoasterea riguroasa a ingredientelor.
Locul 2 - El Celler de Can Roca - Girona, Spania
El Celler de Can Roca este probabil cel mai putin cunoscut restaurant care a fost vreodata atat de sus in topul realizat de S. Pellegrino. "Bucataria emotionala" a celor trei frati Roca va va intampina cu ingrediente si combinatii diverse care va vor aminti de copilarie sau va vor teleporta intr-un loc uitat din trecutul dumneavoastra.
Locul 1 - Noma - Copenhaga, Danemarca
Cel mai bun restaurant din lume este cunoscut mai ales pentru obsesia pentru stoparea risipei de mancare. Insa aceasta este doar o curiozitate.
Tot ceea ce veti gasi aici, de la ingeniozitatea ingredientelor, pana la executia fara cusur a felurilor culinare, duc la o experienta emotionala, intensa, eliberatoare, incomparabila cu oricare alta.
Multi au incercat sa copieze stilul bucatarului sef Rene Redzepi si tot atat de multi au esuat.