Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sfaturi pentru vinoteca

Invata de la experti cum trebuie pastrat vinul

Invata de la experti cum trebuie pastrat vinul


Daca esti un admirator al vinurilor fine si ti-ai amenajat propria vinoteca sau pur si simplu ai un loc al tau, in bar, bucatarie sau in camera de hobby, unde vrei sa pastrezi cele mai bune si mai pretioase sticle, trebuie sa stii cateva lucruri de baza despre depozitarea vinului.

Business24 i-a cerut ajutorul lui Catalin Paduraru, critic de vin si CEO al concursului International Wine Contest Bucharest, pentru a-ti oferi cele mai pertinente sfaturi in domeniu.

Astfel, am aflat ca vinurile se simt foarte bine daca sunt cazate la o temperatura de aproximativ 12 grade Celsius. Este foarte important ca aceasta temperatura sa fie constanta, deoarece variatiile de temperatura afecteaza puternic vinurile, explica expertul.

In cazul in care nu exista spatii dedicate din constructie, in ziua de astazi avem suficiente solutii tehnice. De exemplu, daca nu ai o pivnita care sa intruneasca toate conditiile, poti opta pentru un frigider special pentru vin sau iti poti amenaja vinoteca intr-o debara, preferabil la parterul casei - trebuie doar sa izolezi peretii si usa si sa pastrezi o temperatura constanta inauntru.

De asemenea, vibratiile pot accelera diferite procese in care este inclusa biochimia. Ca efect, degradarea, imbatranirea acccelerata se instaleaza scotand vinul din parametrii pentru care a fost achizitionat. Exista drojdii care pot fi reactivate si alte microorganisme. Nu trebuie uitat ca vinul este intocmai ca o fiinta vie, spune Catalin Paduraru.

Umiditatea excesiva poate crea mediul favorabil pentru dezvoltarea unor mucegaiuri sau a unor familii de mucegaiuri, generatoare de mirosuri neplacute, care se pot transfera in vin.

In acelasi timp, lipsa umiditatii duce la uscarea dopurilor, lasand aerul sa patrunda in sticla, lucru care duce la oxidarea vinului. Trebuie gasita o varianta de mijloc - umiditate 70%.

Aerisirea cramei este si ea foarte importanta. In spatiile de la subsol trebuie sa ai neaparat un sistem de aerisire in partea superioara a incaperii si in usa de la intrare, in partea de jos. Aerul curat este semnul unei crame curate si o conditie pentru nevicierea vinului.

Sticla de vin trebuie inclinata in asa fel incat vinul sa fie in contact cu dopul, nelasand acestuia posibilitatea de a se usca si prin aceasta sa lase oxigenul sa intre in contact cu vinul, ne-a mai spus expertul.

Fereste sticlele de razele soarelui si incearca sa nu le misti, pentru ca nu-i bine sa tulburi linistea vinului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2511 ori