Organizeaza o degustare de vinuri ca la carte

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 00:00
4651 citiri
Organizeaza o degustare de vinuri ca la carte
Foto: Pixabay

Sezonul de toamna este momentul perfect in care sa te relaxezi alaturi de prieteni, impartasind amintirile stranse in concediul de vara. Este o buna ocazie sa iti rasfeti amicii si cu cateva vinuri alese de tine pentru astfel de momente.

Modul in care pregatesti degustarea licorilor spune multe si despre cat de bine te pricepi la alegerea un vin nobil. Iata si pasii necesari pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand organizezi o degustare de vinuri, dupa cum sunt descrisi pe portalul Luxatic.

Decor natural

Cauta sa pui in scena petrecerea cu amicii intr-un cadru linistit, daca se poate chiar intr-un decor natural.

O sala de restaurant, o terasa cu o vatra de foc, o curte interioara sau macar o crama subterana te vor ajuta sa asiguri o atmosfera necesara.

Foto: Pixabay

Simturile invitatilor tai se vor ascuti pe neasteptate, iar vinul isi va redobandi parca prin farmec intreg buchetul de arome.

Alege vedetele serii

Cel mai bine este sa prezinti 2 sau 3 sortimente din fiecare vin asezat pe masa: rosu, alb sau roze.

Nu uita ca o seara de degustari se incepe cu o cupa de sampanie si se termina excelent cu mai multe cupe din aceeasi bautura spumoasa, asa ca frapierele vor trebuie tinute pline si la indemana.

Exerseaza rasucirea

Vinul are obiceiul de a-si degaja subtilele arome abia dupa ce a fost rotit de cateva ori in pahar.

Este un gest pe care il vezi repetat de toti degustatorii cu gusturi fine si de somelieri, dar nu ar fi recomandat sa agiti in nestire paharul din prima.

Exerseaza rasucirea paharului de vin tinandu-l ferm pe o suprafata plana. Dupa ce esti sigur ca ai deprins mestesugul de a elibera aromele bauturii poti sa faci acest gest cu nonsalanta in fata amicilor.

Gustari la discretie

Nu uita ca licoarea lui Bachus, mai ales in amestecuri diverse, se poate urca usor la cap. Prin urmare, invitatii tai vor avea nevoie de gustari diverse raspandite pe masa, ca si de pahare cu apa cu care sa isi clateasca aromele din gura.

Foto: Adventurejay

Pune apa cu lamaie si gheata la dispozitia invitatilor, iar in privinta gustarilor, maslinele, chipsurile de cartofi necondimentate, branzeturile, cruditatile si diverse carnuri conservate se vor dovedi indeajuns pentru acest mini banchet.

In cazul in care ai pregatit si desert, nu uita ca prajiturile merg foarte bine cu un vin dulce, degustat la final.

Pahare destule

Alege pahare inalte si cu o cupa ampla care sa redea fidel calitatile vinului servit. Asigura-te ca ai destule pahare pentru fiecare vin in parte.

Nu umple cupa paharului mai mult de jumatate in momentul in care torni vinul. Acesta are nevoie de spatiu in care sa isi desfaca buchetul de arome.

Admira culoarea

Vinul se degusta mai intai cu privirea, aceasta este regula de baza a oricarui cunoscator.

Foto: Wikimedia

Culoarea vinului poate scoate in evidenta vechimea acestuia sau soiul de struguri din care este facut.

Savureaza aroma

Aici va trebui sa iti pui in valoare exercitiile facute la rasucirea vinului in pahar, iar daca ai fost un elev silitor, licoarea te va rasplati cu o aroma incredibila.

Adu paharul in apropierea buzelor si inspira scurt, dar puternic, de cateva ori din aroma degajata de vin. Vei fi surprins sa vezi cate mirosuri naturale se pot ascunde intr-un pahar de vin.

Gusta

In cele din urma ai ajuns la punctul final, degustarea propriu zisa, care are si ea cateva trucuri de finete.

Foto: Flickr/Astuviaje

Gusta mai intai cu sorbituri mici, ca si cum ai trage vinul printr-un pai pentru a te bucura pe deplin de toate caracteristicile licorii parfumate: dulceata, aciditate, nivel de alcool si de tanin.

Acum nu iti ramane decat sa decizi, impreuna cu prietenii, care a fost cel mai bun vin al serii.

#degustare vinuri, #colectie vinuri, #vinuri nobile , #Vinuri de colectie