Romania importa anual vinuri in valoare de 10 milioane de euro

Joi, 14 Februarie 2013, ora 18:26
2591 citiri
Romania importa anual vinuri in valoare de 10 milioane de euro

Piata vinurilor de import din Romania este estimata la aproximativ 10 milioane de euro. In restaurantele din Romania se vand anual peste 20.000 de sticle de vin care costa peste 100 de euro bucata.

"La valoarea de peste 100 de euro bucata, peste 90% din vinurile care se vand in restaurante sunt din import. Anual, se vand in restaurantele din Romania peste 20.000 de sticle de vin care costa mai mult de 100 de euro bucata", a declarat Bogdan Ciocoveanu, business director al Lerida International, cel mai mare importator de vinuri de pe piata locala.

Majoritatea vinurilor mai scumpe de 100 de euro se vand in restaurantele de lux independente sau in restaurantele hotelurilor de patru si cinci stele. Mai mult de jumatate din vinurile scumpe se consuma in restaurantele din Bucuresti.

"Cei care le consuma sunt in general turisti straini, care se cazeaza in hotelurile de patru si cinci stele. Principalele tari din care provin vinurile sunt Franta, Italia, SUA si Chile. Cele mai scumpe sunt vinurile frantuzesti", a afirmat seful importatorului de vinuri.

Majoritatea celor care consuma vinuri de peste 100 de euro le prefera pe cele rosii si seci. Ele au in general intre trei si zece ani vechime.

"Piata vinurilor scumpe este in crestere de la an la an. Chiar daca suntem in criza, oamenii care au avut bani au in continuare. Oamenii devin mai curiosi sa descopere lucruri noi", a mai spus Ciocoveanu.

Cele mai multe vinuri scumpe se vand in intervalul 100 de euro - 1.000 de euro. La peste 1.000 de euro sticla se vand cateva zeci de sticle pe an.

Lerida a vandut anul trecut si zece sticle de vin Petrus, care costa aproximtiv 3.000 de euro la importator, dar in restaurante ajung mai scumpe.

"Acesta este un vin frantuzesc care are o poveste foarte frumoasa. Se spune ca acolo unde se gaseste vita-de-vie a murit Sfantul Petru. Acolo este un pamant unde nu creste abolut nimic, cu exceptia vitei-de-vie", a afirmat directorul Lerida.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vinuri Romania, #piata vinuri import, #vinuri Romania import , #Vinuri scumpe