Vinul de Paste: Mic ghid pentru incercari exotice

Sambata, 04 Mai 2013, ora 00:00
3528 citiri
Vinul de Paste: Mic ghid pentru incercari exotice

Vrei o experienta culinara noua pentru masa de Paste? Poate fi suficient un vin bine ales. Somelierul Catalin Paduraru recomanda cititorilor Business24, vinurile din tari ortodoxe, precum Serbia, Grecia, Cipru sau Georgia.

Expertul in vinuri alese ne invata cum sa alegem un vin de calitate, care sunt cele mai potrivite vinuri pentru meniul mesei de Paste, dar vorbeste si despre preferintele personale in materie de vinuri, intr-un interviu acordat Business24:

"Cele mai potrivite sunt vinurile bune!", isi incepe specialistul, zambind, "lectia". Albe, rose si rosii, cu precadere seci, dar si dulci pentru desert, puncteaza acesta.

"Evident, roseurile si rosiile vor fi favorite! Carnea de miel sau stufatul au nevoie de vinuri cu personalitate. Dintre cele romanesti - Feteasca Neagra, Novac, Negru de Dragasani, iar dintre cele straine - Shiraz, Cabernet, Carmenere...", explica presedintele celei mai mari competitii internationale pentru vinuri, International Wine Contest (IWCB).

In cazul in care vrei sa incerci o experienta noua, acesta iti recomanta vinuri din tari ortodoxe ca Serbia, Grecia, Cipru, Georgia, Bulgaria, spre exemplu. "Eventual soiuri locale... Mavrud, Saperavi", spune acesta.

Pentru un invitat special, pe care dorim sa il impresionam, alegem un vin frantuzesc, unul romanesc sau de alta origine?

Daca e strain, poate un vin romanesc si, in oglinda, unul clasic din Franta... De impresionat, impresionam cu vinuri superpremium, indiferent de nationalitate - Grand Cru sau, la noi, rezerve speciale. De asemenea, poate fi o idee si un vin apartinand unui an de productie cu o semnificatie speciala, de pilda, anul in care v-ati cunoscut...

Care sunt informatiile de pe eticheta care ne spun daca vinul pe care l-am ales este de calitate?

DOC si IG. inseamna denumire de origine controlata si respectiv, indicatie geografica. Sunt primele repere. De asemenea, pot fi urmarite informatiile despre soiurile intrate in cupaj sau, dupa caz, monocepage-ul, eventual distinctiile obtinute in Concursuri. De exemplu, IWCB este o referinta foarte importanta pentru cei care au nevoie de certificare data de specialisti.

Care este tipul de vin pe care il preferati si ce apreciati cel mai mult la acest vin?

De Paste, as dori un vin pelin, un rose din V.Loarei, rosii din Romania. DaVino, Oprisor, Budureasca, Lacerta, dar si vinuri directe precum cele de la Anastasia...

Apreciez atacul, nasul, corpolenta, complexitatea, aromele... Nu vorbesc de pelin...

#ghid vinuri Paste, #ghid vinuri, #alegerea vinului, #somelier Adrian Paduraru , #Vinuri scumpe