Cum alegi corect o sampanie. Primul pas: eticheta

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 00:00
6511 citiri
Cum alegi corect o sampanie. Primul pas: eticheta
Foto: Mantalk

Vinul spumant, cunoscut popular sub denumirea de "sampanie", este o alegere ce poate incorona un succes profesional sau personal, dar se potriveste foarte bine si pentru o masa festiva in familie.

Cu toate acestea, tipologiile de vin spumant sunt nenumarate in acest moment si trebuie sa te asiguri ca stii ce ai pus in cosul de cumparaturi. Primul tau contact cu vinul spumant este dat tocmai de eticheta si de informatiile scrise acolo.

Business24 iti prezinta lista Luxpersso a "misterelor" de pe eticheta vinurilor spumante, astfel incat data viitoare cand alegi o sticla sa fii pe deplin multumit de alegerea facuta.

Blanc de noirs

Intr-o eticheta aflata pe o sticla de vin spumant aceasta expresie indica utilizarea de struguri Pinot Meunier sau Pinot Noir in productia sampaniei. Ambele varietati implica struguri rosii cu suc alb.

Chiar de pare surprinzator, un vin spumant poate fi facut din struguri rosii. Un vin spumant "Blanc de noir" ar putea insemna o combinatie de Pinot Noir si Pinot Meunier daca scopul final este o aroma puternica. De asemenea poate contine si doar struguri Pinot Noir.

Spumantele "Blanc de Noir" se potrivesc in mod deosebit cu caviar, dar si cu carnea afumata.

Blanc de blancs

Ca si "Blanc de noirs", expresia "Blanc de blancs" se refera la tipul de struguri utilizat in productia respectivului vin spumant. In acest caz este vorba despre strugurii Chardonnay.

Un tip de struguri albi cu suc alb, Chardonnay se transforma intr-un vin elegant. Uneori descrise drept feminine, vinurile facute din struguri Chardonnay sunt ideale pentru a acompania cele mai rafinate feluri de mancare,

Un vin spumant "Blanc de blancs" se potriveste cu stridii, spre exemplu, sau cu arome delicate de somon.

Millesime sau Vintage

Pe langa faptul ca imbina mai multe varietati de struguri, producatorii de vin spumant adeseori amesteca vinuri obtinute din recolte din ani diferiti. Scopul acestor combinatii este tocmai evidentierea lor in multimea de producatori francezi.

Acesti producatori pastreaza o rezerva de vin in pivnitele lor pentru a asigura, totusi, continuitatea aromei de la un an la altul.

Uneori, mai ales cand recolta s-a dovedit de o calitate exceptionala, acestia aleg sa faca vinul din strugurii dintr-un singur an.

Aceste vinuri sunt etichetate fie "Millesime", fie "Vintage". Ele sunt mult mai aromate decat alte vinuri spumante si ar trebui servite impreuna cu delicatese sau, pur si simplu, pentru a sarbatori un moment cu adevarat special.

Brut nature

Aceasta expresie se afla de obicei sub numele brandului producator de vin spumant, pe eticheta. Expresia "Brut nature" sau "Zero dosage" infica o cantitate foarte mica de zahar adaugat in ultima etapa a procesului de vinificare.

In functie de doza de zahar, vinul spumant poate fi sec (brut), demisec sau dulce. Un vin spumant care are mai putin de trei grame de zahar adaugat la litru este etichetat drept "Brut nature".

Vinurile spumante marcate cu aceasta distinctie sunt recunoscute in special pentru aromele pronuntate, care inunda palatul.

RM, NM, CM, RC, SR, ND, MA

Daca esti mai atent la detalii, cel mai probabil ai observat cateva abrevieri pe etichetele sticlelor de vin spumant. Fiecare abreviere descrie pofilul profesional al producatorului.

Implicit, aceste abrevieri iti pot oferi o idee despre caracterul vinului spumant pe care vrei sa il cumperi.

Spre exemplu, vinul poate fi produs de o casa producatoare de vin spumant care cumpara strugurii de la crescatori sau de la producatori individuali care-si cresc proprii struguri.

Vinul spumant realizat de catre un producator independent de vinuri (RM, de la "recoltant manipulant"), cel mai probabil va iesi in evidenta printr-un caracter unic si o reflexie a "terroir"-ului specific, intrucat este, cel mai probabil, realizat din struguri din cel mult doua recolte diferite.

#cum alegi sampanie, #eticheta vin spumant, #eticheta sampanie , #Vinuri