Ghidul vinurilor: Cunosti toate aromele?

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 00:00
6367 citiri
Ghidul vinurilor: Cunosti toate aromele?

Inainte de a incepe o colectie de vinuri, sau, pur si simplu, pentru a face alegerile potrivite la masa, este absolut necesar sa cunosti cele mai importante vinuri si mancarea alaturi de care ele se potrivesc cel mai bine.

Pentru ca nu trebuie sa fii sommelier ca sa intelegi verietatea vinurilor, Business24 iti prezinta un scurt ghid al vinurilor, prezentat intr-o mainera usor de "digerat".

Gama de vinuri rosii include Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Zinfandel si, din ce in ce mai popular, Pinot noir. In tabara vinurilor albe cele mai cunoscute sunt Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot blanc, Pinot gris si vinurile Riesling.

Diferentele sunt uneori subtile, alteori evidente si variaza, de cele mai multe ori. Poti sa te indragostesti pe loc de anumite vinuri, in timp ce pe altele vei ajunge sa le savurezi in timp. In aceasta lume a vinurilor totul este subiectiv si depinde de apetitul tau pentru aventura, scrie publicatia Pursuitist.

Cabernet Sauvignon este un vin rosu ce iti ofera o experienta mult mai profunda si mai aromata la degustare. Nu este un vin usor si contine, de obicei o aroma afumata si usor picanta. Acest vin este potrivit la o masa fesiva, ce dureaza mai mult decat de obicei.

Intrucat calitatea acestui vin creste odata cu trecerea timpului, ar trebui sa alegi o sticla de cel putin zece ani vechime.

Merlot, in schimb, in comparatie cu Cabernet Sauvignon, nu este atat de puternic. Aroma sa este mult mai fructata, iar la o simpla "degustare" olfactiva vei descoperi notele de prune, zmeura si coacaze.

Vinul Malbec de Argentina este caracterizat de specialisti drept "accesibil si delicios". Are o culoare inchisa, dar este delicat si usor de baut, iar cand il savurezi simti note de mure si prune.

In ceea ce priveste popularul Pinot Noir, acest vin iti copleseste toate simturile cu arome lemnoase si usor acrisoare. Intrucat strugurii din care este facut vinul provin dintr-o vie greu de cultivat si intretinut, vinul Pinot Noir este putin mai scump decat restul vinurilor.

Chardonnay este un vin accesibil pentru incepatori. Un vin fin, fructat, perfect pentru a completa un meniu cu fructe de mare, spun specialistii.

Un vin asemanator cu Chardonnay este Pinot blanc, avand, insa, arome mai ascutite. El este un vin putin "uscat", condimentat si cu note de mar.

Urmatorul pe lista este Pinot Gris, un vin mai usor, cu arome subtile de miere si citrice.

Riesling-urile germane sunt dulci si cu o aroma foarte puternica, fiind prea acide si uscate pentru unele gusturi. Cu toate acestea, acest vin se potriveste foarte bine la o friptura de porc.

In ceea ce priveste Sauvignon blanc, si acesta este un vin alb "uscat", dar inviorator.

#ghid vinuri, #vin alb, #vin rosu , #Vinuri