Petreceri reusite? Impresioneaza-ti oaspetii cu secretele vinurilor de Bordeaux

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 00:00
4916 citiri
Petreceri reusite? Impresioneaza-ti oaspetii cu secretele vinurilor de Bordeaux

De sute de ani, Franta se bucura de reputatia de a fi cel mai mare producator de vinuri din lume, asta si datorita vinurilor de Bordeaux.

Vinul de Bordeaux, unul din vinurile clasice ale Frantei, este in special apreciat pentru paleta sa de parfum si savoare, fiind un vin cu un buchet bogat si generos.

Bordeaux, o regiune cu traditie

Exista doar cateva regiuni viticole ce au devenit simboluri la nivel mondial, iar Bordeaux se afla printre ele.

Cu o productie anuala de 700 de milioane de sticle de vin, regiunea Bordeaux, cunoscuta inca din antichitate pentru podgoriile sale este recunoscuta pentru vinurile sale de masa cat si pentru ca produce cele mai scumpe sticle de vin din lume.

Vinul produs in Bordeaux e in mare parte rosu, doar 20% din productie fiind reprezentata de vinurile albe sau de tip lichior.

Principalele soiuri de struguri pentru vinurile rosii de Bordeaux sunt Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, care confera vinului vigoare, tanin si o viata lunga, dar si Merlot.

Pentru vinurile albe se folosesc soiurile Sauvignon Blanc, Semillon si Muscadelle.

Cum se serveste un vin de Bordeaux

Vinul Bordeaux rosu merge excelent cu carnea de vita, miel si vitel la gratar dar si cu branzeturi frantuzesti, precum Camembert, Brie si Roquefort, in timp ce vinurile albe sunt perfecte ca aperitiv si se pot combina cu preparate din fructe de mare si carne de pui.

Vinurile dulci sunt servite de obicei la desert, iar cunoscatorii servesc Bordeaux Sauternes ca aperitiv sau cu foie gras, specialitate culinara franceza.

Un punct foarte important se refera la temperatura de consum. Un vin prea rece paralizeaza pupilele gustative si face ca vinul sa piarda o parte din aromele sale, iar un vin prea cald lasa o senzatie de oxidare si de densitate, de aceea e important ca vinul sa fie servit la temperatura adecvata.

Astfel, vinurile albe ar trebui servite intre 4 si 10 grade, iar vinurile rosii de Bordeaux la temperaturi intre 14 si 16 grade.

De unde puteti cumpara vinuri de Bordeaux

Vinuri de Bordeaux de origine controlata si cu o vechime deosebita se pot achizitiona in cadrul licitatiilor anuntate in prealabil sau de la case si magazine de vinuri specializate.

Daca doriti un vin de Bordeaux cu o vechime de maxim 5 ani, puteti cumpara vinuri de Bordeaux de la French Wine Club din Bucuresti sau site-uri ce importa vinuri din Franta, pretul unei sticle de vin Bordeaux ridicandu-se la peste 30 de lei.

Astfel, o sticla de vin de Bordeaux, Barton & Guestier, din 2007, costa in jur de 38 de lei iar o stilca de Bordeaux Superieur Chateau Latour Laguens, rosu costa 34 de lei, in timp ce un Bordeaux rosu sec de la Rothschild, de tip Cabernet Franc are un pret de 70 de lei.

#vinuri Bordeaux, #sortimente Bordeaux, #cumpar Bordeaux, #vanzari Bordeaux, #vin frantuzesc , #Vinuri