Recomandare: Sampanii pentru Anul Nou

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 08:45
5079 citiri
Recomandare: Sampanii pentru Anul Nou

In prezent, conform legislatiei UE, doar vinurile spumante produse in regiunea Champagne din Franta pot fi denumite "sampanie", insa chiar daca francezii detin exclusivitatea denumirii originale, multe alte tari europene produc vinuri spumante de calitate.

Publicatia The Street recomanda vinurile spumante italiene, vinurile catalane Cava sau ungurescul Peszgo.

Prosecco

Cand vine vorba de vinuri spumante, italienii sunt printre cei mai buni, iar podgoriile lor ofera o varietate de astfel de vinuri.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, vinul spumant Asti era la mare cautare in intreaga Europa, fiind inlocuit in anii '70 si '80 cu Lambrusco roze din regiunea Emilia-Romagna, in timp ce in prezent mandria vinurilor spumante italienesti pare a fi Prosecco.

Prosecco este un vin realizat din podgoriile din regiunile Giulia si Veneto ale Italiei. Prosecco este ceva mai putin dulce decat restul vinurilor spumante italiene si seamana cu sampania doar in ceea ce priveste aroma si bulele.

In ceea ce priveste productia vinului, in timp ce sampania are nevoie sa fie lasata sa fermenteze in sticle pentru mai mult de un an, vinul spumant Prosecco are nevoie de doar doua luni de fermentatie si contine alcool in proportie de circa 9-10%.

Pretul unei sticle de Prosecoo Extra Dry de 0,75 litri este de circa 30 de lei in timp ce un Mionetto Prosecco Superiore costa 36 de lei, iar un Martini Asti, vin spumant cu continut de alcool intre 7 si 9,5 grade, dulce si cu bule fine de lunga durata costa circa 60 de lei.

Cava

Cava este un vin spumant din regiunea catalana a Spaniei.

Inspirat de sampanie, vinul Cava a inceput sa fie produs la sfarsitul secolului XIX, si s-a distins de restul vinurilor spumante, capatand o faima de vin catalan spumant de calitate.

Marcile cunoscute ale vinului catalan Cava sunt Friexenet si Codorniu, ambele produse in Sant Sadurni d'Anoia.

Pretul unei sticle de Freixenet sau Codorniu se ridica la circa 40 de lei, iar anumite sticle din editii speciale poate costa si 100 de lei.

Pezsgo

Pe langa cunoscutul vin dulce de desert Tokaji, Ungaria produce si vinul spumant Pezsgo.

Petzsgo este un vin cu o traditie de peste 170 de ani, cunoscut sub numele de "Sampanie Ungureasca", care are o concentratie de alcool de 12%.

Acesta nu se prea gaseste pe piata din Romania, putandu-l degusta la restaurantele unguresti, pretul unei sticle fiind sub 100 de lei.

#vin spumant italian, #Martini Asti, #Prosecco, #Pezsgo, #vin spumant Cava, #sampanie An Nou , #Vinuri