Vinul potrivit pentru masa de Craciun: Ce iti recomanda somelierul

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 00:00
2837 citiri
Vinul potrivit pentru masa de Craciun: Ce iti recomanda somelierul

Alegerea vinului potrivit pentru preparatele servite de Craciun ramane o provocare, pentru ca trebuie sa tii cont de cateva criterii, in asa fel incat savoarea vinului sa completeze perfect gustul bucatelor. Somelierul Marian Timofti iti ofera cateva propuneri pentru ca tu sa te asiguri de acest lucru.

Masa de Sarbatori, servita dupa un post lung, de cele mai multe ori, poate face rau organismului, tocmai din cauza abundentei preparatelor si ingredientelor consistente, precum salata de boeuf, sarmale, carnati si fripturi. Din aceasta cauza, la inceputul mesei este recomandat sa ii servesti pe musafirii tai cu un pahar de champagne sau cu un vin spumant.

Poti oferi oaspetilor si un vin pahar de vin, intrucat ajuta la declansarea primelor sucuri gastrice necesare digestiei, te sfatuieste Marian Timofti. Somelierul mai adauga ca tuica, vodca sau alte bauturi alcoolice blocheaza aceste sucuri gastice, prin urmare ar fi bine sa eviti sa le servesti la inceputul mesei.

La salata de boeuf, un preparat clasic, care nu lipseste de pe nicio masa de Craciun traditionala, este bine sa servesti o Feteasca Regala, romaneasca, spune somelierul. "Pentru cei care-si permit si doresc sa-si indestuleze 'palatele' gurilor de gourmet, exista si Greco di Tufo, Fiano di Avellino, Vermentino sau Trebbiano", precizeaza specialistul.

Tot el iti propune sa alegi, pentru caltabosi si sangerete, Negru de Dragasani, Babeasca Neagra sau Novac.

Pentru felurile de baza, "artileria grea", mai exact sarmalele si friptura de porc, impreuna cu carnatii traditionali care completeaza festinul sarbatorii, trebui "sa ne folosim de regele incontestabil al vinurilor romanesti; cel care provine dintr-un soi cu nume feminin: Feteasca Neagra", recomanda somelierul.

De asemenea, tot el te sfatuieste sa nu incepi masa cu branzeturile si salamurile crude, preparate care fermenteaza, in stomac, datorita temperaturii din interior. Sa nu consumi cafea inainte de masa si nici intre felurile de mancare, ci mai degraba la finalul festinului, cand poti consuma si "tarie", pentru ca ajuta la digestie.

#vin masa Craciun, #vinuri sarbatori, #vin lux, #ce vin alegi Craciun , #Vinuri