Dacia le asigura furnizorilor din Arges o cifra de afaceri anuala de 800 milioane de euro

Joi, 27 Martie 2014, ora 16:16
4405 citiri
Dacia le asigura furnizorilor din Arges o cifra de afaceri anuala de 800 milioane de euro

Contractele cu uzina Dacia de la Mioveni le asigura furnizorilor localizati in judetul Arges o cifra de afaceri anuala de 800 de milioane de euro, reprezentand 40% din suma totala alocata de producatorul auto pentru achizitii.

"Daca vorbim de Arges, sunt 150 de furnizori de servicii, care fac diverse prestatii, cu o cifra de afaceri de circa 200 de milioane de euro din contractele cu Dacia. Mai sunt aproximativ 40 de furnizori de piese, care fac 600 de milioane de euro din livrarile catre Dacia. Deci cifra de afaceri totala a furnizorilor localizati in Arges este de aproximativ 800 de milioane de euro, ma refer la cifra de afaceri cu Dacia", a declarat Antoine Aoun, directorul de achizitii al Renault Group Romania.

Conform datelor furnizate de reprezentantul producatorului auto, in total exista circa 2.000 de furnizori care fac livrari catre uzina de vehicule, uzina de motoare si celelalte sectii de pe platforma de la Mioveni.

"Cei care ne furnizeaza servicii, cum ar fi constructii, logistica, energie, servicii de alimentatie publica, sunt intre 600 si 650, din numarul total de 2.000. Restul sunt furnizori care ne livreaza piese care sunt integrate in autovehicule, in motoare, in cutii de viteze", a explicat Aoun.

Cifra de afaceri globala administrata de catre Directia Achizitii Dacia se ridica la aproximativ 2 miliarde de euro pe an. In afara de cele 800 de milioane de euro din contractele cu furnizorii din Arges, restul sumei reprezinta contracte cu furnizori din alte zone ale tarii, dar si din strainatate.

In Romania, Dacia mai are furnizori localizati la Timisoara, Arad, Oradea, Deva, Satu Mare, Cluj, Sibiu, Brasov, Ploiesti, Galati si Titu. Alte livrari de piese si componente vin din exterior, din tari precum Turcia, Polonia sau Franta.

Dezvoltarea retelei de furnizori a avut drept consecinta si crearea unui numar important de locuri de munca, estimat de Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) la aproximativ 130.000.

"Conform cifrelor comunicate de ACAROM, este vorba de 130.000 de locuri de munca la nivelul Romaniei. In Arges se estimeaza la 10.000 numarul locurilor de munca generate de cifra de afaceri de 800 de milioane de euro pe care furnizorii o inregistreaza cu Dacia. Sunt date care vin de la ACAROM, noi nu avem statistici proprii, dar cred ca cifrele sunt absolut corecte", a afirmat Antoine Aoun.

Cei mai mari furnizori ai Dacia sunt amplasati in Arges

Localizarea punctelor de lucru cat mai aproape de uzina de la Mioveni reprezinta un criteriu important de selectie a furnizorilor.

"Noi aplicam in alegerea furnizorilor aceleasi reguli care se aplica la nivelul RNPO (Renault-Nissan Purchasing Organization - n.r.), bazate pe competitivitate, adica cea mai buna oferta, pe calitatea produselor, pe calitatea managementului, pe sanatatea financiara a furnizorului si, evident, pe localizarea sa, in cazul nostru in Romania si cat mai aproape de uzina", a declarat directorul de achizitii al Renault Group Romania.

Cei mai mari furnizori ai Dacia sunt amplasati in Arges, conform acestei strategii de localizare. Unii dintre ei sunt localizati chiar pe platforma industriala Dacia, iar ceilalti in apropierea uzinei de la Mioveni.

Furnizorii din Arges asigura scaunele pentru automobile, componentele din plastic, cum sunt plansele de bord sau scuturile de protectie, materialele textile, precum tapiteria si mochetele, dar si sistemele de climatizare, parti ale sistemului electric si de securitate, cablaje, tabla sau conducte.

"Johnson Controls este furnizorul nostru de scaune, este unul dintre marii furnizori din punct de vedere al cifrei de afaceri. (...) Firma Euro APS este localizata aici, cu o cifra de afaceri foarte importanta. Ne livreaza toate piesele din plastic, cum sunt scuturile fata si spate, plansele de bord. Mai este Leoni, un alt mare furnizor stabilit in Arges, cu o cifra de afaceri foarte importanta, care ne furnizeaza tot ceea ce inseamna cablaje. GIC Nosag, cei care fac toata partea metalica, dar si componente din plastic, se numara printre marii furnizori, la fel si TRW. (...) Acesti furnizori sunt localizati fie pe platforma Dacia, fie in apropierea uzinei de la Mioveni", a explicat Aoun.

El a adaugat ca mai exista un furnizor important de scaune, o firma din Turcia, care a achizitionat deja teren la Mioveni, unde urmeaza sa construiasca o fabrica.

De altfel, Directia Achizitii Dacia continua sa caute noi parteneri, care trebuie sa aiba spatii de productie localizate in Arges. Uzina mai are nevoie de furnizori de materialele plastice, produse de turnatorie, piese electrice si electrotehnice, produse din aluminiu sau coloane de directie.

"Ne dorim sa localizam cat mai repede posibil noi furnizori, mai ales ca avem volume importante de productie, fie ca vorbim de automobile, de motoare sau de cutii de viteze. Vrem ca localizarea sa fie interesanta atat pentru furnizori, cat si pentru noi", a afirmat directorul de achizitii al Renault Group Romania.

Johnson Controls, unul dintre cei mai importanti furnizori ai uzinei Dacia

Unul dintre cei mai importanti furnizori ai uzinei Dacia de la Mioveni este Johnson Controls, o companie internationala multi-industriala ce are, printre activitatile de baza, productia de componente auto, fiind un lider mondial in domeniul productiei de scaune auto si componente pentru scaune auto.

Pentru afacerile din domeniul industriei auto, compania deruleaza activitati in 278 de locatii din 34 de tari, printre care si Romania.

"Dacia este un important client pentru Johnson Controls, cu multe activitati in Romania. Colaborarea noastra cu Dacia a inceput odata cu preluarea de catre Renault Group. De atunci am sustinut povestea de succes Dacia. Am fost un partener activ pentru Dacia, prin implementarea experientei noastre in ceea ce priveste dezvoltarea, productia si livrarea de scaune pentru automobile, oferind cele mai inalte standarde de confort si siguranta pentru consumatorul final. Cooperarea dintre Johnson Controls si Dacia a fost benefica pentru ambele parti, in ceea ce priveste castigarea si cresterea cotei de piata", a declarat Razvan Budica, directorul uzinei Johnson Controls de la Mioveni.

Potrivit reprezentantului companiei, Johnson Controls si-a inceput operatiunile in Romania in anul 2000, iar primul proiect a inclus realizarea scaunelor pentru Dacia Solenza, in 2003. In 2004, Dacia a lansat modelul Logan, pentru care Johnson Controls a fost, de asemenea, furnizorul scaunelor.

"De atunci am contribuit la succesul Dacia Sandero, Dacia Logan MCV, Dacia Logan Pick-up, Dacia Logan Van, Dacia Duster, iar din 2012 si 2013, la succesul noilor modele Logan, Sandero, MCV si Duster. Avem patru fabrici in Pitesti si imprejurimi, ceea ce ne face unul dintre cei mai mari angajatori din zona. Toate fabricile lucreaza pentru Dacia, dar si pentru alti clienti. In aceste fabrici producem structuri metalice pentru scaune, bureti pentru scaune, dar si huse pentru scaune", a precizat Budica.

Pentru uzina Dacia de la Mioveni, Johnson Controls asambleaza si livreaza seturi complete de scaune. Volumul de activitate a crescut odata cu cresterea productiei de automobile, astfel ca in 2013 au fost livrate aproximativ 345.000 de seturi complete de scaune pentru Dacia.

"Dacia si Johnson Controls au construit un parteneriat benefic pentru ambele companii. Succesul clientilor nostri este si succesul nostru", a concluzionat Razvan Budica.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#contracte uzina Dacia Mioveni, #Dacia Mioveni furnizori, #cifra afaceri Dacia, #producator auto Dacia , #Cifra de afaceri