Ajutoare de stat de 269 mil. euro in 4 ani

Joi, 19 Mai 2011, ora 13:37
1145 citiri
Ajutoare de stat de 269 mil. euro in 4 ani

Iulian Sorescu, reprezentantul Noerr Finance&Tax, a declarat ca doar 23% din schema medie de ajutor de stat ?i 6% din schema mare au fost aprobate in perioada 2007-2011, din fonduri totale de peste 1,5 miliarde euro, cele mai multe companii care au solicitat ajutoare fiind multinationalele, conform NewsIn.

Potrivit datelor prezentate de Iulian Sorescu, in cadrul unei conferinte, pentru schema medie de ajutor de stat exista un buget de un miliard de euro, din care s-au utilizat in intervalul 2007-2011 numai 232,9 milioane euro, respectiv 23%.

Bugetul pentru schema mare de ajutor de stat este de 575 milioane euro, fiind aprobate ajutoare de 36 milioane euro, respectiv 6%. Schema medie are ca finalitate 2013 si se acorda pentru proiecte mai mari de cinci milioane de euro, iar schema mare are ca termen 2012, pentru proiecte mai mari de 100 de milioane de euro.

"Industria auto este predominanta in proiectele care au beneficiat de ajutor de stat, iar cele mai multe dintre solicitari au apartinut multinationalelor. Ceea ce ne bucura este faptul ca exista si firme romanesti care au cerut ajutoare de stat. Interesul pentru ajutoarele de stat este insa in crestere. Ajutoarele de stat reprezinta un semn al revenirii pentru ca cei care aplica in cursul acestui an vor primi banii la finalul lui 2011 si vor investi in 2012", a explicat Sorescu.

In primele trei luni ale acestui an au fost acordate ajutoare de 18,4 milioane euro, anul cu cele mai multe plati fiind 2010, cand valoarea acestora a fost de 87,7 milioane euro.

Cheltuielile eligibile pentru ajutoarele de stat au vizat investitii in cladiri in domeniul industrial, turistic si medical, precum si echipamente, utilaje si mobilier. De asemenea s-au avut in vedere si achizitii de la societatile aflate in dificultate.

Printre companiile romanesti care au beneficiat de ajutoare de stat sunt Remar, Complexul Energetic Turceni si Automobile Dacia Pitesti. In ceea ce priveste multinationalele, cele mai importante sunt Pirelli si Lufkin International.

"In prezent este interes destul de mic pentru piata M&A. Desi exista interes din partea investitorilor straini pentru Romania, acestia analizeaza situatia si oportunitatea de a intra pe piata. Lipsesc tranzactiile, cu exceptia sectorului de energie verde", a completat Sorescu.

#ajutoare de stat, #iulian sorescu, #schema medie de ajutor de stat, #fonduri ajutor de stat , #stiri Dacia