Amintirile omului de afaceri care a adus Pepsi in Romania

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 13:12
1522 citiri
Amintirile omului de afaceri care a adus Pepsi in Romania

Aviad Meitar, presedinte al Quadrant European Beverages, omul care a adus Pepsi in Romania la inceputul anilro '90, isi aminteste cum a inghetat de frig intr-o Dacie la prima sa vizita la Bucuresti, dar si de peisajul dezolant al blocurilor gri, prost iluminate si fara panouri publicitare colorate, transmite Mediafax.

"Am calatorit frecvent in interes de afaceri timp de mai mult de 20 de ani. Acum locuiesc in Tel Aviv, dar cand eram un tanar executiv stateam la New York.

Calatoriile mele erau scurte atunci, majoritatea catre Midwest si uneori spre Coasta de Vest. Asta s-a schimbat la inceputul anilor '90, cand am fost insarcinat sa studiez fezabilitatea extinderii Pepsi in Romania", relateaza Aviad Meitar pentru New York Times.

El isi aminteste cat de greu i-a fost, in timpul primului Razboi din Golf, sa convinga un coleg sa-l insoteasca in Romania, tara proaspat trecuta prin revolutie.

Odata ajuns la Bucuresti, dupa o escala la Viena caci atunci, ca si acum, nu existau zboruri directe de la New York, Meitar a constatat ca nu este bine pregatit din punct de vedere vestimentar pentru iarna grea din Romania.

"Am aterizat in Romania in timpul unei furtuni de zapada. Erau minus sase grade. Nu stiu ce-a fost in capul meu, purtam doar un costum usor si o pelerina de ploaie. Am inghetat de frig. Dar era mai cald afara decat in masina. 

Singurele automobile erau Daciile romanesti, niste cutii de metal care sugeau frigul in interior. In masina aveam dureri din cauza frigului si ma gandeam ca nu a fost o idee prea buna sa merg acolo", noteaza el.

Peisajul din Bucuresti de la inceputul anilor '90 este dezolant, vazut prin ochii unui american.

"Tot orasul era gri. Nu erau panouri publicitare, blocurile erau prost construite si slab iluminate, si erau multe spatii comerciale goale. Destul de deprimant", spune executivul Pepsi care a adus grupul american in Romania.

Meitar si colegul sau au calatorit lunar in Romania in 1991, petrecand in total 93 de nopti in tara, si au deschis afacerea Pepsi in 1992.

"Am mers probabil de 150 de ori in Romania. Parerea mea despre tara a devenit tot mai buna, odata cu reformele politice, economice si sociale. Era uimitor", isi aminteste el.

#afaceri, #aviat, #dacia, #meitar, #om, #pepsi, #romania , #stiri Dacia