Criza financiara taie pofta romanilor de masini noi

Sambata, 14 Martie 2009, ora 09:14
5600 citiri
Criza financiara taie pofta romanilor de masini noi

Piata auto romaneasca a scazut cu 58,8% in primele doua luni ale anului, la doar 20.965 de masini nou-inmatriculate, in timp ce in luna februarie romanii au cumparat doar putin peste 7.000 de masini noi.


Rezultatele dramatice inregistrate pe piata auto romaneasca sunt cauzate de criza financiara, blocarea creditarii si teama pentru ziua de maine a tot mai multor romani.

"Piata auto romaneasca a inregistrat in februarie 7.182 de inmatriculari de autoturisme noi, in scadere cu 66,5% fata de nivelul de 21.423 de masini din aceeasi perioada a lui 2008", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

In primele doua luni ale anului, numarul de inmatriculari de masini noi a scazut de peste doua ori, de la 50.918 la 20.965 de automobile.

Piata autohtona a coborat astfel pe pozitia a treia intre cele zece state care au aderat la UE dupa 2004, fiind devansata de Polonia, cu 30.194 de inmatriculari noi in februarie, in urcare cu 7,3%, si Cehia, cu 9.823 de masini noi inregistrate, in declin cu 7,7%.

Anul trecut, Romania se plasa pe locul al doilea, dupa Polonia.

Dacia, in crestere in tarile din zona euro

Marca romaneasca Dacia a inregistrat un declin de 25,4% al numarului de masini nou-inmatriculate in tarile UE si EFTA (Islanda, Norvegia, Elvetia) in februarie, la 12.175 de automobile.

Totusi, in zona euro, Dacia se numara printre putinele marci care au inregistrat cresteri. Astfel, numarul de autoturisme Dacia nou-inmatriculate in zona euro in februarie a crescut cu 8,3%, la 9.120 de masini. In perioada ianuarie-februarie, evolutia Dacia a stagnat la putin peste 17.000 de automobile nou-inregistrate.

Compania romaneasca avea la finele primelor doua luni o cota de piata de 0,9% in zona euro, in urcare de la 0,7% in perioada similara din 2008.

Salvarea vine din Germania

Romania a devenit in februarie a treia piata de desfacere pentru Dacia, fiind detronata de Germania, in conditiile in care primul loc este ocupat din luna decembrie de Franta, potrivit datelor producatorului auto. "Germania a devenit a doua piata de desfacere pentru Dacia, iar Franta se afla in continuare pe primul loc", a declarat vineri directorul general al Automobile Dacia, Francois Fourmont, intr-o conferinta de presa.

In prezent, Dacia si-a orientat productia catre piata germana, unde constructorul auto din Mioveni a livrat incepand cu a doua parte a acestei luni, circa 3.500 de unitati pe saptamana, potrivit lui Fourmont.

De altfel, prima de casare din Germania ar putea aduce acest stat pe primul loc in clasamentul vanzarilor Dacia.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#criza financiara, #masini, #piata auto , #stiri Dacia