Dacia: cum se bat strainii pe low-costul "made in Romania"

Joi, 03 Februarie 2011, ora 11:08
2139 citiri
Dacia: cum se bat strainii pe low-costul "made in Romania"

Dacia, marca low-cost care sustine vanzarile Renault, are probleme pe pietele emergente, insa se bucura de succes in statele dezvoltate, unde cumparatorii incearca sa faca economii, ceea ce erodeaza performantele modelelor mai scumpe, potrivit Mediafax.

Renault a pornit in urma cu sase ani sa cucereasca pietele emergente cu o masina accesibila ca pret si cu dotari modeste.

Acum, producatorul auto francez are probleme cu vanzarea modelului in unele state in curs de dezvoltare, precum India, insa masinile sunt cumparate de clienti din tarile bogate care incearca sa economiseasca bani, ceea ce loveste in vanzarile de automobile mai scumpe ale Renault.

Anul trecut, peste un sfert din vanzarile Renault au fost reprezentate de modele fara pretentii din categoria "entry", care costa mai putin de doua treimi din pretul unei masini standard echivalente.

Grupul a vandut anul trecut 684.882 de masini din variantele low-cost, jumatate din acestea fiind reprezentate de masini marca Dacia, livrate in principal pe pietele europene, restul fiind modele low-end Renault, destinate statelor emergente.

"Nu asa se astepta Renault sa fie", potrivit Wall Street Journal. Dacia a fost destinata pietelor emergente, iar Europa de Vest era o idee secundara, a afirmat Tim Urquhart, analist la IHS Global Insight.

"Europa de Vest a devenit un succes mai mare decat s-a anticipat", a adaugat el. La putin timp dupa lansarea productiei modelului Logan, produs de Dacia in Romania, importatori independenti au inceput sa cumpere masinile pentru a le vinde in statele vestice. Un an mai tarziu, chiar Renault vindea modelul pe aceste piete, insa la preturi fixe, fara oferte speciale, pentru a mentine marjele.

Cu toate ca preturi mai mici inseamna profituri mai reduse pentru fiecare autovehicul, seful programului entry-level al Renault, Gerard Detourbet, sustine ca marjele produselor ieftine sunt bune, ca procente.

Grupul a raportat vanzari record in 2010, de 2,63 de milioane de unitati, datorita in parte succesului masinilor cu preturi reduse, dupa ce in anii anteriori a inregistrat scaderi din cauza crizei economice.

Constructorul auto a anuntat luni ca anul trecut a revenit pe profit, dupa perderi de 3,1 miliarde de euro in 2009.

Cea mai simpla versiune a Loganului costa in Franta 7.600 de euro, pe cand un Clio, un echivalent Renault pentru masina romaneasca, poate fi achizitionat cu 13.900 de euro. Cele doua autovehicule au aceleasi dimensiuni si acelasi motor. Productia Logan a inceput in 2004.

Renault a cumparat participatia majoritara la Dacia in 1999, iar actiunile ramase au fost achizitionate cinci ani mai tarziu.

Spre deosebire de modelele standard Renault, Loganul are o cheie de contact manuala, "de moda veche", nu are control de directie si prezinta mai putine variante de motorizare si sisteme de transmisie. Aerul conditionat este o optiune. Vanzarea de autovehicule ieftine este o problema delicata pentru toti constructorii auto.

In India, vanzarile Nano, masina de 2.500 de dolari a Tata Motors, au intrat in impas dupa ce mai multe unitati au luat foc. In India si Renault are probleme.

Dimensiunile Loganului plasau masina intr-un nivel de taxare mai mare decat s-a anticipat.

Totodata, neintelegerile cu partenerul local Mahindra & Mahindra au dus la desfiintarea parteneriatului, astfel ca grupul indian produce Logan sub licenta. Renault are probleme si in alta parte.

Vanzarile s-au prabusit in Rusia, cand statul a intrat in recesiune, in 2009, iar problemele politice au impiedicat productia in Iran.

Grupul francez atribuie succesul neasteptat al Dacia pe pietele europene unei schimbari in mentalitatea tinerilor, care cred ca este mai "destept" sa cheltuiasca mai putin. Unul dintre actionarii Renault, statul francez, nu este complet multumit cu strategia low-cost a producatorului auto.

Guvernul francez, care detine 15% din grup, este ingrijorat ca o parte din productie ar putea fi mutata in strainatate.

Construirea unei masini in Romania costa cu 1.000 de euro mai putin decat in Franta, care asigura in prezent un sfert din productia globala a Renault.

La inceputul anului trecut, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a convocat pe sefii constructorului auto pentru a le cere sa nu transfere in totalitate productia modelului Clio in afara Frantei. Grupul s-a angajat sa se conformeze solicitarii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#automobile dacia, #dacia, #logan, #marci low cost, #modele noi dacia, #renault , #stiri Dacia