"E minunat sa vedem Duster pe autostrazile Suediei" (Ambasadoarea Romaniei la Stockholm)

Miercuri, 31 August 2011, ora 07:46
3469 citiri
"E minunat sa vedem Duster pe autostrazile Suediei" (Ambasadoarea Romaniei la Stockholm)

Romania exporta in Suedia cu 20% mai mult decat importa din aceasta tara, conform Radutei Matache, ambasadoarea Romaniei la Stockholm, conform NewsIn.

"Suedia este tara care a iesit cel mai bine din criza, este tara membra UE care avut cea mai mare crestere economica in 2010.

Cresterea economica a Suediei a fost de 5,7%, este o tara foarte stabila, care se uita mult spre viitor, care pune accent pe creativitate", a explicat ambasadoarea Raduta Matache.

Ea a adaugat ca Suedia este un partener de care Romania trebuie sa tina seama si a mentionat ca se inregistreaza si in 2011 o crestere constanta a comertului bilateral, dupa trendul ascendent din 2010.

Practic firmele romanesti vand in momentul de fata cu 20% mai mult decat importam din Suedia si acesta este un lucru foarte bun, sa ai balanta comerciala pozitiva", a declarat ambasadoarea Romaniei la Stockholm.

Suedia este o tara producatoare de automobile si o tara care exporta subansamble pentru automobile, iar Romania este printre principalii furnizori ai Suediei - "practic 22% din ceea ce exportam noi in Suedia sunt automobile sau componente pentru automobile si aici e minunat ca vedem Dacia Duster pe autostrazile foarte frumoase si foarte lungi din Suedia, e minunat ca, din ceea ce vorbim cu reprezentanta si cu dealerii, suedezii sunt foarte multumiti de Dacia Duster, iti da un sentiment de confort", a mentionat diplomatul roman.

Diplomatul a marturisit ca in anumite momente si-ar dori sa fie insotita de un cameraman, pentru a transmite in Romania imagini, care, in opinia sa, ar creste interesul fata de Suedia si increderea in noi insine.

"Pentru ca noi nu cred ca acasa stim ce lucruri minunate producem in ziua de azi, care sunt apreciate in Suedia", a punctat ambasadoarea Romaniei la Stockholm.

"Stam foarte bine, ar trebui sa fim mandri de ceea ce putem produce, am livrat Pazei de Coasta din Suedia trei nave construite la Santierele navale Damen din Galati.

Conducerea Pazei de Coasta este extrem de mandra de ele, sunt cele mai bune trei nave de care dispune Paza de Coasta a Suediei, iar aceasta este o institutie teribil de importanta, avand in vedere ca lungimea litoralului suedez este imensa.

Am avut ocazia chiar vara aceasta la o mare manifestare politica pe insula Gotland sa vad ca una din navele noastre este ancorata si este locul de intalnire a VIP-urilor", a relatat ambasadoarea Raduta Matache.

Ea a amintit ca exportam in Suedia si produse electronice si electrotehnice, cum ar fi frigiderele, o mare investitie suedeza fiind a companiei Electrolux, la Satu-Mare, o investitie mai veche, dar care produce si care exporta atat in Suedia, cat si in foarte multe destinatii din intreaga Europa de Vest si de Est.

Povestea exporturilor romanesti - care ar trebui sa fie mult mai mari decat in prezent - nu s-a incheiat, sunt multe alte domenii, mobila, furnizorii IKEA, textile - suntem printre principalii furnizori ai celor mai bune camasi barbatesti care se vand in Suedia, a aratat Raduta matache.

"Exista exemple de succes, exista foarte mult loc pentru a spori schimburile comerciale reciproce", considera diplomatul.

Matache a explicat ca diplomatii romani din Suedia si-au indreptat atentia pentru a sprijini in special firmele romanesti care au obiect de activitate in domeniile prioritare din Strategia Nationala de promovare a comertului exterior.

"Orice firma romaneasca care a apelat intr-un fel sau altul la Ambasada a gasit un anumit sprijin", a spus ambasadoarea Raduta Matache.

"Facem intermediere de parteneriate comerciale sau de investitii, am avut un instrument exceptional oferit de colegii de acasa si anume portalul de comert.

Oricine este interesat poate intra pe internet la adresa www.portaluldecomert.ro, este un instrument foarte util pentru gasirea partenerilor de afaceri, inclusiv in Suedia.

Acel portal este alimentat de ambasada noastra in ceea ce priveste Suedia si, sub ochii nostri, ai consilierului economic si al meu (...) s-au creat foarte multe parteneriate, inclusiv in domeniul energiilor regenerabile, inclusiv in domenii noi, celule fotovoltavice, domenii in care uneori Romania are avantaje competitive pe care partenerul suedez le remarca", a aratat ambasadoarea.

Raduta Matache a mai spus ca anul acesta a fost organizat un seminar de promovare a potentialului industriei auto la Goteborg, dar un alt domeniu prioritar ar fi IT&C.

"Am avut anul trecut o misiune economica alcatuita din sapte firme din Romania care s-au prezentat foarte frumos in Suedia in discutii cu parteneri suedezi, intelegem ca s-au legat cateva contracte de afaceri. Anul acesta reeditam misiunea economica cu sprijinul Asociatiei pentru Comunicatie si Tehnologia Informatiei din Romania.

Avem un nume bun in domeniul programarii, al software-ului, suedezii sunt extrem de atenti cand noi avem o misiune economica pe IT", a explicat ambasadoarea Raduta Matache.

Diplomatul si-ar dori ca produsele romanesti traditionale sa fie prezente in magazinele din Suedia, domeniul alimentar fiind o nisa ce ar putea fi exploatata de producatorii romani, aducand, in plus, un beneficiu de imagine.

"Singurul produs pe care il gasim acum in rafturile magazinelor suedeze este mierea ecologica romaneasca, dar as vrea sa gasim mult mai multe dintre lucrurile foarte bune pe care le producem, pentru ca a cumpara un gem romanesc bun sau o zacusca romaneasca buna aduce in mintea suedezului ideea ca Romania trebuie sa fie o tara in care oamenii stiu sa manance bine, produc lucruri bune si creeaza interes pentru tara respectiva", a apreciat ambasadoarea Raduta Matache.

Ea a mai afirmat ca unul dintre obiectivele Ambasadei Romaniei la Stockholm este sa promoveze vanzarea de vinuri si de produse alimentare in Suedia si a apreciat ca aici nu exista oferta suficienta pentru cat s-ar putea vinde in Suedia.

#dacia, #duster, #dacia duster, #ambasada suedia, #ambasador suedia, #import export , #stiri Dacia