Exporturile Dacia au redus deficitul comercial al Romaniei cu Germania

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 14:42
1595 citiri
Exporturile Dacia au redus deficitul comercial al Romaniei cu Germania

Balanta comerciala a Romaniei cu Germania, puternic deficitara in ultimii ani, a inceput sa se echilibreze in prima jumatate a acestui an, deficitul reducandu-se cu 80%, ca urmare a cresterii exprturior de autoturisme, a declarat presedintele INS, Vergil Voineagu.

"Ierarhia tarilor cu care Romania a inregistrat cele mai mari deficite s-a modificat semnificativ in semestrul intai din 2009 fata de semestrul unu din 2008", a spus Voineagu.

Potrivit datelor prezentate de seful INS, balanta comerciala cu Germania a inregistrat un deficit de 422,8 milioane euro in primul semestru.

Germania a derulat, pana in luna august a acestui an, un program generos de prime de casare, acordand 2.500 euro pentru schimbarea unei masini vechi cu una noua.

Unul din principalii beneficiari ai programului a fost producatorul roman Dacia, controlat de Renault. Vanzarile modelului Logan pe piata din Germania au crescut in prima jumatate a acestui an cu 83%, potrivit statisticilor germane.

Germania si Italia continua sa fie principalii parteneri comerciali ai Romaniei, situandu-se pe primele doua locuri atat la importuri, cat si la exporturi. Alti parteneri importanti au fost Franta, Turcia, Ungaria si Austria.

Insa principalele deficite comerciale ale Romaniei, care anul trecut erau pe relatia Germania si Rusia, au fost intregistrate in prima jumatate a acestui an cu Ungaria (905,5 milioane euro), China (749,3 milioane euro), Kazahstan (618,9 milioane euro) si Austria (519,4 milioane euro).

Deficitul comercial cu Rusia s-a redus cu 74%, pe fondul scaderii importurilor de titei cu 52% si a celor de gaz natural cu 72%. in schimb, deficitul pe relatia China s-a adancit in acest an, "ca urmare a cresterii importurilor de aparate telefonice pentru telefonia mobila si pentru alte retele, fara fir", a precizat Voineagu, citat de NewsIn.

Romania a inregistrat excedente comerciale in principal cu Serbia, Norvegia, Republica Moldova, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Liban, Georgia, Irak, Marea Britanie si Siria, potrivit datelor INS.

"Excedentul comercial cu Bulgaria s-a redus ca urmare a scaderii exporturilor Romaniei de produse petroliere", a mai spus seful INS.

Potrivit ultimelor date ale Statisticii, in primele sapte luni, deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 63%, la 4,9 miliarde euro. Romania a importat in primele sapte luni cu 36,6% mai putin decat in perioada similara din 2008, respectiv 21,2 miliarde euro, si a exportat cu 19,4% mai putin, de 16,3 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#dacia, # germania, # deficit, # romania , #stiri Dacia