Harta taxelor din Romania

Vineri, 12 Martie 2010, ora 09:56
1090 citiri
Harta taxelor din Romania

In baza unei ordonante publicate la finele anului trecut, primariile localitatilor si consiliile judetene au fost abilitate sa majoreze impozitele pe case, terenuri si masini cu pana la 20%. 

Majoritatea institutiilor locale au ales sa aplice maximul admis si foarte putine au pastrat nivelul din 2009 al acestor impozite sau le-au crescut in proportii mai mici.

De asemenea, cele mai multe primarii acorda bonusuri pentru plata acestor impozite pana la 31 martie sau accepta plata in doua rate a impozitelor mai mari de 50 de lei.

Pentru o masina Dacia Logan inscrisa in Bacau sau Neamt, platiti un impozit de 144 de lei pe an, in timp ce la Gorj, Bucuresti, Prahova, Iasi sau Mures platiti doar 56 de lei.

Cele mai multe localitati percep o taxa de 64 de lei pe an pentru masinile Dacia Logan.

In judetele Constanta si Ialomita, dar si in Bucuresti, se regasesc cele mai mari impozite pe terenurile intravilane - aproape un leu pe metrul patrat pe an.

La polul opus, cu cele mai mici impozite din aceasta categorie, se regasesc unele judete din Transilvania (Alba, Bistrita-Nasaud,Mures, Satu Mare), unde terenurile din zonele centrale ale oraselor sunt taxate cu cel mult 0,65 lei.

Cele mai mici impozite pe case (situate in zonele centrale din localitatile resedinta) se percep in judetele Galati, Buzau si Vrancea - aproximativ 1,6 lei/mp/an.

In jurul pragului de 2 lei/mp/an oscileaza majoritatea localitatilor, iar cele mai mari impozite pe case se regasesc in Mehedinti (2,9 lei/mp/an), Constanta (2,75 lei/mp/an), Brasov (2,4 lei/mp/an), Arad, Braila si Bucuresti (cate 2,3 lei/mp/an).

Pentru locuintele sitiuate la periferie, majoritatea primariilor percep taxe cuprinse intre 1,3 si 1,5 lei/mp/an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#harta, #romania, #taxe , #stiri Dacia