Mirajul exporturilor romanesti: multinationalele castiga, Romania ramane "bananiera"

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 12:01
3303 citiri
Mirajul exporturilor romanesti: multinationalele castiga, Romania ramane "bananiera"

Comertul exterior a inregistrat in perioada de criza economica cel mai mare nivel de dupa 1990. Cu toate acestea, majoritatea exportatorilor din Romania sunt companii straine. “Nu sunt exporturile noastre, sunt ale unor multinationale. In primii 100 de exportatori nu sunt decat 3 romani, iar unul deja nu mai exista”, a declarat pentru Bloombiz fostul ministru al Resortului in cabinetul Ciorbea, Ilie Serbanescu.

Romania detine primul loc in UE la revenirea exporturilor dupa criza, anunta la inceputul lunii Mihai Ionescu, secretarul general al al Asocia?iei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

In primele luni ale lui 2011, exporturile Romaniei au fost de 29,46 miliarde de lei, cu 40% mai mult decat aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Mediafax.

In opinia lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, cresterea exporturilor la un nivel atat de inalt arata ca industria romaneasca este printre cele mai performante din Europa.

Nicolescu spune ca aceasta crestere s-a facut pe cateva domenii: constructiile de masini, mobila si informatica.

“Este un semnal foarte bun pentru ca firmele romanesti se mobilizeaza si reusesc sa gaseasca solutii cand sunt puse intr-un context dificil. Acest lucru arata ca industria se misca bine in contextul dificil al fostei crize.

Nivelul de anul trecut este cel mai mare nivel al exporturilor romanesti dupa 1990, mai mare decat exportul Romaniei inainte de criza”, a declarat pentru Bloombiz Nicolescu.

Contrar acestuia, Ilie Serbanecu spune ca exporturile nu apartin Romaniei ci ale unor multinationale.

"Nu sunt exporturile noastre, sunt ale unor multinationale. In primii 100 de exportatori nu sunt decat 3 romani, iar unul deja nu mai exista.

Erau fabricile de ingrasaminte ale lui Niculae, pe care le-a inchis fiindca nu mai primeste gaz. Romania gazduieste cateva multinationale care cateodata fac exporturi, cateodata nu", a declarat pentru Bloombiz fostul ministru al Reformei in Cabinetul Ciorbea, Ilie Serbanescu.

In opinia acestuia, primul exportator romanesc este Dacia, care a beneficiat de programul Rabla si de o anumita piata in Franta.

Analistul economic este de parere ca Romania se afla intr-un impas, in care nici nu-si poate asigura cresterea economica fara investitii straine, dar nici nu poate astepta “mantuirea” de la investitorii straini fiindca nu e treaba acestora sa dezvolte Romania.

In acelasi timp, Ovidiu Tender este de parere ca Romania nu depinde  de banii investitorilor, ci de reforme economice, cum este cea a Codului Muncii.

Mai mult, Romania are nevoie de o fiscalitate pe munca mai redusa, de taxe mai putine, de reglementari mai putin stufoase si de o administratie mai eficienta.



"Mirajul investitorilor straini este doar fata unui fenomen mai amplu. In prezent strategia noastra de business este construita pe export pentru ca situatia interna nu ne permite altceva.

Cred ca am fi multumiti daca am fi tratati cu totii ca niste oameni care investesc, creeaza locuri de munca iar uneori pierd bani, si nu ca niste persoane care trebuie hartuite aproape in permanenta", a declarat pentru Bloombiz omul de afaceri Ovidiu Tender.

In opinia acestuia, Romania este competitiva datorita unei monede slabe, care ii ofera un avantaj fata de concurenta din alte tari. Cu toate acestea, Tender spune ca aceasta nu este o masura pe termen lung pentru a avea exporturi profitabile.

Pe de alta parte, Serbanescu este de parere ca exporturile romanesti pot fi profitabile pana la un curs valutar de 4,1 lei/euro.

"Am sa va dau doar o singura comparatie: China practica preturi foarte  joase datorita costurilor scazute cu forta de munca si a accesului ieftin la resurse prime. In Romania avem costuri ridicate cu forta de munca si resurse materiale foarte scumpe", a subliniat Tender.

Potrivit fostului ministru Ilie Serbanescu, "Romania a ajuns intr-o situatie de tara bananiera pe care nici statul roman nu o poate schimba, nici capitalul strain nu are nici un interes".

#revenirea exporturilor, #exporturile romanesti, #investitori straini, #multinationale, #exportatori, #comert exterior, #dacia , #stiri Dacia