Negocierile privind contractul colectiv de munca la Dacia au esuat

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 17:46
1699 citiri
Negocierile privind contractul colectiv de munca la Dacia au esuat

Conducerea Dacia nu a ajuns la un acord cu reprezentantilor sindicali pe tema majorarilor salariale pentru acest an, propunerea facuta de administratie in cadrul negocierilor privind incheierea noului contract colectiv de munca fiind respinsa, a anuntat luni producatorul auto.

Administratia a propus o majorare salariala acordata in doua transe, una din ianuarie si alta din mai, precum si acordarea unei prime de rezultat de 900 de lei pentru anul 2012, se arata intr-un comunicat al companiei. Din ianuarie ar urma sa se acorde 90 de lei crestere generala pentru operatori si 90 de lei crestere generala pentru TESA nivelurile 5-7, iar din mai 85 lei de lei crestere generala pentru operatori, 4% crestere individuala pentru TESA nivelurile 5-7 si 6% crestere individuala pentru TESA nivelurile 8-10.

Potrivit directorului de resurse umane al Renault Romania, Radu Mavrodin, pentru un operator cu un salariu de 2.000 de lei, aceasta oferta reprezinta o crestere de circa 9%.

Oficialii Dacia: Sindicatele doreau o majorare salariala de 40%

"In schimb, sindicatul a ales sa-si mentina solicitarea de crestere salariala de 480 de lei, prima de rezultat de 1.600 de lei, la care se adauga diferite sporuri si concedii suplimentare. Aceasta cerere se traduce printr-o crestere a veniturilor de aproximativ 40%, pentru o companie unde venitul mediu lunar este peste 3.500 de lei, cu mult peste salariul mediu la nivel national.

Este o solicitare complet nerealista, care pune in pericol competitivitatea Dacia in raport cu alte uzine din grup si, in cele din urma, locurile de munca atat de pe platforma de la Mioveni, cat si din industria auto romaneasca", se arata in comunicat.

Negocierile pe marginea noului contract colectiv de munca de la Dacia au inceput pe 20 februarie si pana in prezent s-au desfasurat 14 sedinte de negociere.

Pe 20 martie, o parte dintre salariatii Uzinei Vehicule Dacia de la Mioveni au intrerupt lucrul, pe fondul nemultumirilor legate de evolutia negocierilor privind contractul colectiv de munca. Protestul spontan s-a incheiat dupa o zi, cand reprezentantii administratiei au anuntat ca vor lua masuri impotriva celor care au luat parte la greva.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#crestere salarii Dacia, #contract colectiv munca Dacia, #negocieri salariale Dacia , #stiri Dacia