Piesele auto contrafacute iti pun viata in pericol

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 11:31
45626 citiri
Piesele auto contrafacute iti pun viata in pericol
Foto: stock.tookapic.com

Piesele auto reprezinta o categorie de produse exrem de cautate, orice sofer fiind nevoit cel putin o data sa-si inlocuiasca piesele uzate. Din acest motiv, pe piata au aparut si componente auto contrafacute, mai ieftine, dar care sunt extrem de periculoase pentru sofer si pentru pasageri.

In urma cu cateva luni, o razie efectuata de inspectorii RAR a scos la iveala faptul ca la cel mai mare targ de piese auto din Romania se vindeau piese auto contrafacute. Cele mai multe dintre componentele contrafacute descoperite de inspector erau piese de la sistemul de franare, dar si componente ale sistemului de directie si suspensie. Dupa control, piesele au fost oprite de la vanzare si fiecare magazin a fost amendat cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei.

Majoritatea pieselor contrafacute provin din China, Turcia sau Bulgaria si se vand la preturi si cu 70% mai mici decat cele omologate. Pretul scazut se traduce insa printr-o calitate slaba a componentelor si implica multiple riscuri pentru soferi si pasageri.

Pe termen lung, achizitionarea de piese auto contrafacute este in mod cert o solutie care te va costa mai mult, pentru ca aceste componente au o rezistenta in timp mai mica.

Spre exemplu, un kit de distributie contrafacut nu va rezista la cateva zeci de mi de kilometri, asa cum ar fi normal, ci va trebui inlocuit mult mai devreme. Si in cazul placutelor de frana este valabil acelasi principiu; in plus, placutele de frana contrafacute maresc distanta de franare, fapt ce pune in mod cert in pericol siguranta celor din masina.

Piata pieselor auto a fost invadata de produse contrafacute

La nivelul anului 2013, inspectorii RAR raportau ca 65% dintre piesele auto puse in vanzare in tara noastra sunt contrafacute, cele mai multe fiind piese pentru Dacia Logan. Datele sunt in mod cert ingrijoratoare, mai ales ca de multe ori nici vanzatorii nu stiu ca produsele pe care le comercializeaza nu sunt omologate.

In acelasi an, din cauza pericolului reprezentat de comercializarea acestor componente auto, legislatia a fost modificata si s-a impus o pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care vand piese auto contrafacute. Pana in momentul respectiv, vanzatorii de piese neomologate erau doar amendati, insa in prezent ei risca pana la 3 ani de inchisoare.

Chiar daca vanzarea de piese auto neomologate este aspru pedepsita prin lege, multi vanzatori isi asuma acest risc.

Nu este foarte greu sa depistezi piesele neomologate. Atunci cand o piesa auto are un pret "supect" de mic este in mod evident o componenta de slaba calitate si contrafacuta. In acelasi timp, aceste piese auto au defecte de fabricatie, mici imperfectiuni care se observa cu ochiul liber. Totodata, textura lor este diferita fata de cea a pieselor omologate, deoarece se folosesc materiale mai ieftine.

De asemenea, de pe piesele auto nu ar trebui sa lipseasca stampila RAR si insemnele marcii pe piesa auto, stantate pe metal.

Exista si multe service-uri auto care monteaza pe automobile piese contrafacute, fara ca soferul care a lasat masina la service sa stie provenienta componentelor. In ultimii ani politistii si inspectorii RAR au facut mai multe controale in acest sens si in service-uri pentru a depista mecanicii care folosesc piese neomologate.

Recomandarea specialistilor pentru ca soferii sa fie siguri ca achizitioneaza piese auto de buna calitate este apeleze doar la service-urile autorizate, sa ceara garantie atat la lucrarea efectuata, cat si la piesele schimbate. In acelasi timp, specialistii mai atrag atentia si asupra faptului ca un pret mic ascunde de cele mai multe ori piese de slaba calitate sau o reparatie care lasa de dorit, asa ca ar trebui sa acorde atentie si acestui aspect.

Montarea pe un automobil a unor piese contrafacute este riscanta si poate determina in timp defectarea altor piese de mai buna calitate, astfel ca economia pe care considera soferii ca o fac prin cumpararea pieselor mai ieftine este numai una temporara. In timp, reparatiile care vor trebui facute vor avea costuri mai mari.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#piese auto contrafacute, #risc piese auto contrafacute, #piese contrafacute Dacia , #stiri Dacia