Producatorii de piese pentru Dacia au comenzi pana in august

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 16:58
1323 citiri
Producatorii de piese pentru Dacia au comenzi pana in august

Producatorii de componente auto din Europa se vor confrunta in acest an cu o scadere accentuata a vanzarilor pe fondul diminuarii generale a cererii in industria de profil, situatie care se va prelungi foarte probabil si in 2010, potrivit unui raport al agentiei de evaluare financiara Moody’s.

Pentru producatorii romani, insa, situatia este putin diferita, in sensul ca cei care furnizeaza piese catre Automobile Dacia vor avea cel putin o situatie stabila a comenzilor pana in luna august. Nu acelasi lucru se va intampla cu furnizorii care lucreaza pentru companii din vestul Europei.

"Ultimii trei ani au fost dificili pentru industria europeana a componentelor auto, dar 2009 va fi cel mai dificil, comparativ cu inceputul anilor ‘90", a declarat Rainer Neidnig, analist al Moody’s si autor al raportului. Nivelul actual al ratingurilor anticipeaza o scadere substantiala a vanzarilor in 2009 si faptul ca in 2010 nu va avea loc o imbunatatire notabila a situatiei. Calificativele ar putea fi insa revizuite in scadere in acest an, daca prognoza privind durata si amploarea crizei economice se va inrautati, avertizeaza Moody’s.

In Romania sunt peste 1.200 de companii care produc componente auto si in care lucreaza peste 100.000 de oameni. Numai in judetul Arges se afla concentrate circa 39% din totalul afacerilor din industria auto la nivel national, care au ajuns in 2008 la 10,7 miliarde de euro.

"In Romania intalnim doua situatii. Furnizorii de componente care lucreaza pentru Dacia si ceilalti, care produc pentru beneficiari din Europa de Vest. Dacia a avut in primul trimestru exporturi de peste 80% si pana in luna august este aproape sigur ca furnizorii nu vor avea probleme. Ce se va intampla dupa luna august, inca nu putem anticipa. Furnizorii de componente auto care au beneficiari companii din Vest se confrunta cu anumite probleme si vor avea o scadere a comenzilor de 25-30%. Insa trebuie precizat ca, de obicei, furnizorii nu produc un sigur tip de produs, ci desfasoara si alte activitati", a precizat Constantin Stroe, presedintele ACAROM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#componente, # dacia, # vest, # stroe , #stiri Dacia