"Rabla" incepe in martie, iar noua formula a taxei se va decide saptamana viitoare

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 11:09
1432 citiri
"Rabla" incepe in martie, iar noua formula a taxei se va decide saptamana viitoare

Premierul Emil Boc a declarat ieri, in timpul vizitei la Uzina Dacia din Mioveni, ca programul "Rabla" va deveni operational de luna viitoare - prima de casare fiind de 3.800 de lei- si ca, saptamana viitoare, Guvernul va lua o decizie si in privinta taxei de prima inmatriculare.

"In primul rand, Guvernul are ca preocupare majora mentinerea locurilor de munca si creearea, daca este posibil, de noi locuri de munca. Am fost bucuros sa vad ca Dacia si-a reluat productia. Astazi sunt aici pentru a vedea ce probleme exista, pentru a vedea in ce masura Guvernul poate ajuta uzinele Dacia, asa cum va sprijini intreaga economie romaneasca. Am luat informatiile necesare pentru cel putin trei componente. in primul rand, in legatura cu taxa de prima inmatriculare, am cunoscut inca o data punctul de vedere al uzinei Dacia si, saptamana viitoare, miercuri, in Guvern, vom avea o decizie asupra a doua probleme: prima e legata de situatia masinilor care au intrat in tara inainte de 15 decembrie 2008 si, in al doilea rand, taxa de prima inmatriculare, taxa care trebuie sa raspunda nevoilor industriei autohtone, regulilor din UE si cetatenilor Romaniei", a spus premierul dupa intalnirea avuta cu membrii conducerii de la Dacia.

Legat de programul Rabla, premierul Emil Boc a precizat ca s-a declansat procedurile pentru ca programul sa devina operational de la inceputul lunii martie.

"Am discutat de asemenea despre programul "Rabla". Am vorbit cu ministrul Nemirschi si am demarat procedurile, astfel ca, incepand cu luna martie, el sa fie operational si efectiv. Adica, incepand cu luna martie, masinile mai vechi de 10 ani vor primi o prima de 3.800 lei si, de asemenea, am extins numarul masinilor care intra in acest program de la 40.000 la 60.000, ca o forma de sustinere a industriei si de reinnoire a parcului auto din Romania. Aceste masuri sunt incluse in programul bugetului de stat. Facem tot ce putem. Guvernul nu are un ministru al miracolelor, are solutii prin care incearca sa sprijine economia romaneasca si facem tot ce ne sta in putinta sa mentinem locurile de munca. Prezenta mea aici este si o dovada in acest sens", a spus Boc.

Prim ministrul a avut, ieri, o intalnire cu directorul general al uzinei, Francois Formont, cu presedintele ACAROM, Constantin Stroe, si cu secretarul general al uzinei, Gabriel Sicoe. Dupa discutii, care au durat peste o ora, premierul a fost invitat sa viziteze sectia de montaj general si uzina de cutii de viteza, inaugurata anul trecut.

Directorul General al uzinei, Fourmont, a apreciat la sfarsitul vizitei premierului, ca are incredere ca sub guvernarea lui Emil Boc, guvernul va lua cele mai bune masuri. "As fi preferat sa fi demarat mult mai devreme programul Rabla, dar ma multumesc si cu inceputul lunii martie. I-am prezentat domniei sale punctele noastre de vedere si avem deplina incredere ca sub guvernarea dumnealui, Guvernul va lua cele mai bune masuri. Avem un nivel destul de important al comenzilor in Germania, insa pe celelalte piete nu se inregistreaza o crestere", a spus el.

Legat de alte sistari ale productiei la Dacia, Fourmont a spus ca totul depinde de numarul comenzilor primite. "Deocamdata, ne uitam la ce comenzi parvin si, la sfarsitul lunii, vom decide care va fi programul de lucru. Sper ca prima acordata prin programul REMAT sa ne permita sa ne continuam activitatea. Pentru moment se constata o ameliorare pe piata din Germania si speram ca si in Romania situatia sa se amelioreze din primavara", a adaugat Fourmont.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#boc, #dacia, #formont, #rabla , #stiri Dacia