Retromobil Club: 34 de autoturisme Dacia, transformate in masini istorice

Marti, 05 August 2014, ora 16:20
4333 citiri
Retromobil Club: 34 de autoturisme Dacia, transformate in masini istorice

Un numar de 34 de autoturisme Dacia, modelele 1100, 1300 si 1310, au fost transformate in masini istorice si au fost salvate de casarea prin Programul Rabla, potrivit unui comunicat al Retromobil Club Romania.

Majoritatea Daciilor 1100 si 1300, candva mandria romanilor, au disparut de pe sosele si zac la REMAT. Cateva dintre ele au fost reconditionate si sunt admirate la paradele auto. In prima jumatate a acestui an, 34 de Dacii au fost salvate de Programul Rabla si incluse in Retromobil Club Romania.

"Cu Programul Rabla au disparut multe exemplare in stare impecabila", a afirmat Ovidiu Magureanu, presedintele sectiei Dacia Clasic din Retromobil Club.

Peste 30 de masini romanesti au fost transformate in vehicule istorice si au scapat, astfel, de drumul la fiare vechi. Daca legile nu se modifica, insa, Romania risca sa piarda multe dintre automobilele nationale care pot fi salvate. In prima jumatate a acestui an, 24 de masini Dacia 1300, la care se adauga sapte Dacii 1100 si trei 1310 (prima serie cu caroserie 1300, fabricata pana in 1984) au intrat in Retromobil Club Romania, precizeaza comunicatul Retromobil Club.

In perioada ianuarie - iunie, au devenit vehicul istoric aproape la fel de multe masini cat in intregul an 2013, cand sectia Dacia Clasic a primit 39 de automobile. Atestarea ca vehicul istoric presupune ca automobilul sa fie in stare buna si fara modificari, cu exceptia consumabilelor.

Cele mai multe dintre Daciile proaspat atestate au numere de Bucuresti, Maramures si Brasov. Pe lista se regaseste o Dacia 1300 din 1969, primul an in care acest model a fost produs in tara noastra, in doar 293 de exemplare.

Multe dintre masinile bune se pierd si ajung la REMAT pentru ca proprietarii lor prefera sa primeasca un tichet Rabla in valoare de 6.500 de lei, in loc sa investeasca in restaurarea lor sau sa le vanda la pretul pietei, care de cele mai multe ori este sub aceasta valoare.

"Incurajam oamenii sa salveze masinile vechi romanesti, din pacate tot mai putine. Cu programul Rabla, au disparut multe exemplare in stare impecabila, proprietarii preferand sa renunte la "babuta" din garaj pentru cateva sute de lei primite pe piata gri. Ne-am dori sa nu mai vedem astfel de masini la centrele de colectare a fierului vechi, ci la parade auto, conduse de tinerii din ziua de azi, care trebuie sa cunoasca si sa duca mai departe trecutul industriei auto din Romania", spune Ovidiu Magureanu, presedintele sectiei Dacia Clasic a Retromobil Club Romania.

Retromobil Club Romania are atestate 284 de vehicule romanesti

In total, Retromobil Club Romania are atestate 284 de vehicule romanesti, dintre care 271 de autoturisme, 3 motorete, 8 camioane si doua autoutilitare. Sectia Dacia Clasic cuprinde in prezent 45 de masini Dacia 1100, 90 de exemplare Dacia 1300, dar si 4 Dacia 1310. La acestea se adauga si cateva automobile rare, precum Dacia 2000, 1301 si 1300 LS, cate una din fiecare.

"Cantitativ suntem departe de nivelul dorit. Ii felicitam pe cei care conserva un vehicul istoric romanesc si ii incurajam si pe alti colegi sa salveze, pentru generatiile viitoare, o farama din istoria industriei auto-moto din Romania", spune Bogdan Coconoiu, presedintele Retromobil Club Romania.

In prezent, pot fi facute vehicul istoric masinile pentru care productia a fost oprita in urma cu cel putin 30 de ani. "Daca legea nu va fi modificata rapid in '30 de ani vechime', in lipsa oricaror date certe in ceea ce priveste perioada de fabricatie, Oltcit Club, Dacia Sport, Roman, DAC, Dacia 500, Dacia 1310 Seria II si modelele optzeciste din seriile ARO 10 si 24 nu au nicio sansa sa supravietuiasca", mai spune Bogdan Coconoiu.

Cei care vor sa isi inscrie Dacia in Retromobil Club Romania pot consulta sectiunea Utile a site-ului www.daciaclasic.ro sau pot intra pe www.retromobil.ro.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Retromobil Club Romania, #autoturisme Dacia, #transformare masini istorice , #stiri Dacia