Romanii cumpara tot mai putine masini prin programul Rabla

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 15:40
1667 citiri
Romanii cumpara tot mai putine masini prin programul Rabla

Administratia Fondului de Mediu (AFM) a platit prime de casare pentru achizitia a numai 53 de masini noi in primele trei saptamani din octombrie, ceea ce ridica numarul total al autovehiculelor date in etapa a treia a programului Rabla la 2.935, au spus miercuri pentru NewsIn reprezentantii AFM.

In sesiunea din septembrie - prima din cea de-a treia etapa a programului Rabla - producatorii si importatorii au vandut 2.882 de masini, din cele 28.529 de vehicule disponibile, potrivit datelor AFM.

Numarul masinilor cumparate este destul de redus, desi Ministerul Mediului a largit plaja beneficiarilor, aproband un act normativ prin care un proprietar poate beneficia de pana la trei prime de casare.

De asemenea, autoturismele si autoutilitarele de pana la 3,5 tone pot fi cumparate inclusiv prin credite bancare sau prin finantare in baza unui contract de leasing financiar.

In clasamentul primilor cinci firme care au comercializat masini prin programul Rabla se afla Automobile Dacia, cu 2.000 de automobile, urmata de Renault-Nissan, cu 200, Radacini Motors, care vinde Opel si Chevrolet, cu 56 de masini, Autec Aototechnik, care vinde Skoda, cu 37 de masini, si AutoItalia Impex, care comercializeaza Alfa Romeo, Ssang-Young, Lancia si Fiat, cu 30 de autovehicule.

Potrivit datelor transmise de AFM, etapa a doua a programului Rabla a avut mai putin succes decat prima etapa, in conditiile in care au fost scoase din circulatie numai 9.649 de autoturisme, adica mai putin de jumatate din numarul alocat.

In prima etapa a programului, desfasurata intre 20 martie si 29 mai, au fost scoase din uz 11.543 de autoturisme, din cele 20.000 disponibile pentru acea faza, potrivit datelor revizuite ale AFM.

Pentru a treia etapa a programului, ce se va derula intre 1 septembrie si 11 decembrie, AFM a anuntat ca sunt disponibile 28.529 de vehicule, iar suma totala alocata de Fondul pentru Mediu depaseste 108,4 milioane lei.

Dacia are alocate cele mai multe masini si in aceasta etapa, respectiv 3.350, in timp ce Renault-Nissan are o cota identica, din care 3.338 pentru Renault, iar restul pentru Nissan.

In 2009, in vederea implementarii acestui program au fost alocate 190 milioane lei pentru scoaterea din uz a 50.000 de autoturisme de la populatie, precum si 38 milioane lei pentru innoirea flotelor auto ale firmelor.

Programul de prime de casare, destinat stimularii cererii auto si revigorarii productiei, s-a bucurat de mai mult succes in alte state din UE, precum Germania, Italia, Marea Britanie si Franta, dar si in Statele Unite.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#prime casare, # rabla, # masini, # , #stiri Dacia