Tariceanu merge pe IT si auto, oamenii de afaceri pe energie si constructii

Luni, 19 Mai 2008, ora 10:05
1277 citiri
Tariceanu merge pe IT si auto, oamenii de afaceri pe energie si constructii

Managerii vad energia, constructiile si farma drept domeniile creditate cu cea mai mare crestere economica pe termen mediu. Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca Romania ar trebui sa mizeze puternic pe IT si auto in urmatorii ani."Suntem cei mai importanti constructori de masini din sud-estul Europei, iar acum cu sosirea Ford in Romania putem deveni cei mai importanti din Europa Centrala", a spus seful Executivului vineri, in timpul vizitei pe care a facut-o la fabrica din Sibiu a Marquardt Schaltsysteme, producator de componente auto.


Pe de alta parte, managerii chestionati de Business Standard spun ca sunt foarte multe investitii pe care energia romaneasca, de exemplu, le poate atrage in perioada urmatoare.


"Daca ne referim la constructia celor doua reactoare de la Cernavoda, la investitiile pentru modernizarea sectorului termic sau la cele anuntate pentru regenerabile, sunt sume importante ce vor fi puse in joc. Acestea pot face Romania lider regional si putem deveni un net exportator de electricitate", a declarat Doru Voicu, director de dezvoltare a afacerilor in cadrul CEZ Romania. Anul acesta, cele mai interesante industrii pentru investitorii straini sunt productia si constructiile, dar raman extrem de atractive si distributia, si industria farma, este de parere Wilson Balachandra, Mergers and Acquisitions Partner at KPMG. "Investitorii cei mai interesati de piata romaneasca in 2008 sunt fondurile de private equity, precum si companiile din regiunea Europei Centrale si de Est - in special Polonia si Ungaria", a declarat acesta.


Potrivit consultantului KPMG, o dovada a atractivitatii deosebite a pietei locale o constituie faptul ca vin din ce in ce mai multe companii de talie medie din Marea Britanie, Franta sau Germania, in general din Europa de Vest.


"Declaratiile primului-ministru sunt acoperite de fapte si realitati. Romania va depasi in anul 2010-2011 tari in care investitiile in industria auto au inceput mult mai devreme, precum Cehia sau Slovacia. Industria auto se va dezvolta natural, odata cu venirea Ford la Craiova, constructorul american fiind acompaniat de un mare numar de furnizori, iar daca va veni aici si un al treilea constructor, Romania va deveni, cu siguranta, principalul pol al industriei auto din centrul si sud-estul Europei", a spus vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe.


Pe langa industria auto si IT, premierul Tariceanu ar trebui sa enumere si industria energetica locala, crede, pe de alta parte, si analistul independent Jean Constantinescu.


"Romania are cea mai functionala piata a energiei electrice si cele mai concordante norme cu aquis-ul comunitar, aceasta a fost concluzia specialistilor UE si a celor de la Banca Mondiala, la recentul congres de la Atena pe teme de energie", a declarat Constantinescu.


Cat priveste potentialul pietei, specialistul in sectorul energetic crede ca, in mod cert, pe termen mediu, productia de electricitate va fi in top.


"Avem un potential urias pentru valorificarea industriei eoliene, estimarile vorbesc chiar de o putere de 15.000 de MW, pe care insa deocamdata sistemul nu este pregatit sa-l absoarba. Daca reusim sa atragem investitii in ferme eoliene de cateva mii de MW, inseamna ca potentialul acestei industrii este de cateva miliarde de euro", a explicat Constantinescu.


Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine afirmatiile primului-ministru. Cu toate acestea, considera ca este greu sa faci predictii despre cum se va dezvolta un anumit sector. "E o chestiune care tine foarte mult de pozitia geografica. Daca vine Voestalpine cu cele cinci miliarde de euro, atunci o sa spun ca industria metalurgica se va dezvolta foarte mult", a precizat Pogonaru.


Sectorul constructiilor poate deveni, in urmatorii ani, unul din pilonii de sustinere ai economiei nationale, este de parere Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.


"Pot spune ca domnul Tariceanu are dreptate doar din punct de vedere teoretic. Gradul de civilizatie al unei tari se masoara in numarul de canalizari la numarul de locuitori, in numarul de case la mia de locuitori si nu in numarul de masini sau de calculatoare pe cap de locuitor", a declarat Georgescu.


Vasile Iuga, managing partner SEE Cluster PwC, este de parere ca Romania are un rol in crestere, fiind centru regional pentru multe multinationale care opereaza aici, dar si pentru businessuri locale care s-au extins in regiune. Romania, spune el, este un pol regional nu numai datorita marimii, dar mai ales pozitionariii sale geografice, avand posibilitati de deschidere catre Caucaz, Asia Centrala, Balcani si Turcia.