Ciolos: Pe pietele internationale cererea de cereale ramane mare

Sambata, 31 August 2013, ora 09:33
1925 citiri
Ciolos: Pe pietele internationale cererea de cereale ramane mare
Comisarul european pentru Agricultura

La nivel european cererea de cereale este foarte mare, spune comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, adaugand ca pretul de interventie nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei cerealelor.

"Dar cand ne uitam acum, chiar la nivel european, cererea de cereale este foarte mare, deci o eventuala scadere de preturi nu-i datorita faptului ca a scazut cererea, ci problema trebuie rezolvata si gasite solutiile in alta parte. Interventia pe piata nu-i un panaceu universal pentru orice motiv care poate sa duca la scaderea preturilor", a spus Ciolos.

El a afirmat ca, desi exista o scadere lejera a pretului fata de anul trecut, preturile raman in continuare ridicate pe piata internationala si pe piata europeana, ceea ce arata ca, in continuare, cererea este mare.

Ciolos a adaugat ca, in cazul pretului de interventie la cereale, acesta nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei.

"Dincolo de majoritatea politica - care trebuie sa existe pentru astfel de decizii, din perspectiva mea pot sa va spun ca pretul de interventie nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei. Nu interventia trebuie sa cumpere cerealele pentru ca agricultorul nu are unde sa le vanda. Agricultorul, ca si in orice sector economic, trebuie sa produca in functie de ceea ce se cere pe piata.

Interventia are rolul de a juca pe piata atunci cand pot sa apara caderi brutale de preturi la nivel, la o scara mai larga, si nu datorita intelegerii unor traderi si pentru ca sunt anumite probleme obiective care pot sa apara, deci caderi brutale de preturi si de venituri, si atunci, pentru a nu afecta veniturile agricultorilor, se poate sa existe interventia pentru a retrage de pe piata o anumita cantitate care este suplimentara fata de ceea ce piata poate sa absoarba", a spus Ciolos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Dacian Ciolos agricultura, #pret cereale 2013, #pret cereale , #Comisar european