Ciolos vrea liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova pana in vara

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 16:01
1527 citiri
Ciolos vrea liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova pana in vara

Liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova este unul dintre dosarele in care este foarte important sa se obtina rezultate in timpul presedintiei elene a Consiliului UE, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, precizand ca va face tot posibilul pentru a sustine politic propunerea Comisiei Europene in acest sens.

Prezent la ceremonia de lansare a presedintiei elene de la Atena de miercuri seara, Dacian Ciolos a apreciat ca la fel de importanta este si semnarea Acordului de asociere, un act 'simbolic si esential'.

"Aici exista deja angajamente politice. Atat timp Acordul de asociere a fost parafat, semnarea ar trebui sa decurga cumva de la sine. Ceea ce mi se pare inca si mai important este ca propunerea CE pe care colega mea Cecilia Malmstrom (n.r. - comisarul european pentru afaceri interne) a facut-o deja, de liberalizare a regimului de vize, sa poata fi confirmata de Consiliu si de Parlament. Personal, voi sustine atat cat pot politic si in Parlament, si in Consiliu aceasta propunere. Chiar urmeaza sa am in zilele urmatoare, la Strasbourg, intalniri cu raportorul si cu raportorul din umbra pe acest dosar, care este europarlamentarul roman Marian-Jean Marinescu, sa vad cum ii pot ajuta. Cred ca acesta este un lucru foarte important atat pentru Europa, cat si pentru R. Moldova, ca pana in vara Consiliul sa confirme si sa adopte aceasta propunere a Comisiei de liberalizare a regimului de vize", a declarat Ciolos.

Ciolos cere progrese semnificative in agricultura, in timpul presedintiei grecesti

Exista insa si cateva dosare pe agricultura in care comisarul european ar dori sa se inregistreze progrese semnificative in timpul presedintiei grecesti.

"Ma gandesc in primul rand la politica de calitate, pentru ca tocmai am facut o propunere pentru o adevarata politica de promovare a produselor agroalimentare europene, atat pe piata europeana, cat mai ales pe piata externa. Obiectivul este sa triplam bugetul anual alocat politicii de promovare si sper ca presedintia greaca in Consiliu sa avanseze in discutii. Am vazut ca la prima prezentare a acestei propuneri in Consiliu ministrii au primit foarte bine in general aceasta propunere, sper sa se avanseze repede", a afirmat comisarul european pentru agricultura.

De asemenea, el a adaugat ca in urmatoarele saptamani va avansa o propunere de ameliorare a regulamentului pentru produsele bio, dosar in care spera ca presedintia greaca sa ajunga la un prim acord in Consiliu, pentru a putea incepe negocierile cu Parlamentul.

"Apoi, alte dosare care ii intereseaza si pe agricultorii din Romania sunt trei rapoarte pe care eu le-am prezentat Consiliului si PE, unul pe sectorul lapte, altul pe sectorul legume fructe si un altul pe produsele locale si pe comercializarea directa, pentru a imbunatati politicile in aceste domenii, mai ales pentru noile state membre. In toate aceste dosare sper sa progresam pe parcursul presedintiei grecesti si, sigur, in privinta intregii documentatii privind implementarea PAC, care va fi adoptata tot in urmatoarele luni", a mai declarat Dacian Ciolos.

#liberalizare vize, #vize Dacian Ciolos, #lansare presedintie Grecia , #Comisar european