Orban: Trebuie sa negociem pentru a ridica plafonul de 300.000 de euro pentru agricultura

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 18:05
1162 citiri
Orban: Trebuie sa negociem pentru a ridica plafonul de 300.000 de euro pentru agricultura

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, considera ca Romania va trebui sa negocieze pentru a ridica plafonul de 300.000 de euro propus de comisarul pentru agricultura, Dacian Ciolos, la platile directe catre fermele mari, potrivit NewsIn.

Ministrul Leonard Orban a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna sunt elemente cu care partea romana nu se simte deloc "confortabil".

El a adaugat ca plafonul propus de comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos este 300.000 de euro la platile directe catre fermele mari, cu suprafata de peste 1.000 de hectare, ceea ce va duce la faramitarea suprafetelor agricole. "Deci este o chestiune care, desigur, va crea probleme serioase fermelor mari din Romania", a apreciat ministrul Leonard Orban.

El a mai afirmat ca propunerea va necesita un studiu aprofundat, iar partea romana va trebui sa judece pachetul in ansamblul lui.

  Deocamdata, nu exista un punct de vedere oficial pe aceasta chestiune, pentru ca e prea devreme, iar parerea mea personala este ca nu vom putea inlatura pur si simplu aceasta plafonare a platilor directe, dar va trebui sa negociem in ceea ce priveste ridicarea plafonului. Va trebui sa negociem si sa supunem aprobarii guvernului o propunere finala ", a conchis ministrul Leonard Orban.

Comisia Europeana a prezentat miercuri un proiect de reforma a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013, ce are in centru o reorientare si o reechilibrare a modului de acordare a subventiilor. in cele zece propuneri-cheie facute de Comisie se arata ca plata de baza pentru sustinerea veniturilor se va face numai catre fermierii activi, iar aceasta subventie va scadea progresiv incepand de la 150 000 EUR si va fi plafonata la 300 000 EUR pe an pentru un fermier.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#plafon agricultura, #leonard orban, #agricultura, #por agricultura , #Comisar european