Agricultorii romani nu primesc fonduri UE deoarece au proiecte "frumoase, dar ineficiente"

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 16:01
1280 citiri
Agricultorii romani nu primesc fonduri UE deoarece au proiecte "frumoase, dar ineficiente"

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat, joi, la deschiderea Targului Agromalim de la Arad, ca marea majoritate a proiectelor din agricultura pentru care se asteapta finantare europeana sunt ineficiente economic, transmite corespondentul NewsIn.

Adrian Radulescu a afirmat ca multi agricultori depun proiecte "frumoase, dar ineficiente economic".

"Avem probleme mari cu absorbtia fondurilor europene pentru ca v-au pacalit consultantii. Toti au devenit peste noapte consultanti si v-au incitat la marirea valorii proiectelor. In loc sa va duca spre proiecte de 100.000 - 200.000 de euro, cat puteati dumneavoastra, v-au incitat si au zis «le facem de un million de euro».

Dar, cand s-a ajuns la finantare, nimeni nu a mai finantat. Problema noastra este ca avem aproape 90 la suta contracte pe toate proiectele si, de doi ani si jumatate, avem proiecte care nu se pot finanta. Avem 86 la suta contracte si 16 la suta sunt cu finantare.

Si bancile nu doresc sa finanteze spunandu-ne ca proiectele sunt neviabile. Una este frumusetea proiectului, si ce vrei tu sa faci, si alta este eficienta economica si din punct de vedere bancar", a declarat Adrian Radulescu.

Acesta a mai spus ca Romania primeste suficiente fonduri europene, dar ca proiectele intocmite sunt ineficiente si nu pot atrage finantare.

"Bani avem multi, conditii avem, dar i-am cheltuit prost, fara eficienta, in sectoare care nu se justifica. Nu conteaza frumusetea proiectelor, ci eficienta", a subliniat Radulescu.

Secretarul de stat a mai afirmat ca in prezent "este o lupta a contradictiilor" in ceea ce priveste directia spre care se indreapta Romania: spre agricultura familiala sau spre agricultura comerciala, a marilor exploatatii.

"Eu as zice ca ar trebui sa le luam in calcul pe amandoua, tinand cont de zonarea Romaniei. Avem zone de deal si munte unde nu putem vorbi despre agricultura intensiva", a spus Radulescu.

Despre reintoarcerea tinerilor in mediul rural, Radulescu a spus ca aceasta este o problema atat in Europa, cat si in Romania.

"Exista un singur mod de a atrage inapoi tineretul la agricultura. Si anume ca agricultura sa devina performanta, sa asigure un castig care sa ii permita tanarului sa nu ravneasca la un post pe care l-ar putea avea in oras.

Daca nu mergem pe aceasta idee, cu siguranta nu vom putea atrage tinerii inapoi la sate. Iar pentru a-i atrage acolo trebuie sa facem performanta.

Performanta inseamna utilaje de ultima ora, inseamna schimbarea mentalitatii in ceea ce priveste cultura si tehnologia si esential va fi rolul statului in a se implica in organizarea agriculturii.

Pentru ca agricultura romaneasca are o singura hiba astazi: este lasata sa se organizeze singura.

Singura nu se va organiza niciodata. In Romania se va putea discuta despre o agricultura performanta probabil in 2020 sau chiar 2030", a mai declarat secretarul de stat.

Adrian Radulescu a mai sutinut ca Romania are o sansa in plus la negocierile ulterioare cu UE datorita comisarului european Dacian Ciolos.

"Avem sansa ca il avem comisar european pe agricultura pe Dacian Ciolos. Cunoaste foarte bine agricultura romanesca si agricultura din estul Europei.

Probabil ca vom avea o sansa toate tarile Europei de Est sa negociem, pentru ca el va fi un arbitru foarte corect", a mai afirmat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#agricultura, #finantare, #fonduri, #proiecte, #ue , #stiri Dacian Ciolos