Agricultura decide soarta proiectelor pentru bani UE in decembrie

Joi, 01 Noiembrie 2007, ora 13:17
1079 citiri
Agricultura decide soarta proiectelor pentru bani UE in decembrie

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca ministerul se afla in negocieri cu Comisia Europeana in privinta masurilor propuse in Programul National de Dezvoltare Rurala, fiind cel mai probabil ca in luna decembrie sa se discute despre primirea proiectelor pentru fonduri europene.

"Ne aflam in negociere cu Comisia Europeana, iar in prezent se lucreaza la raspunsul pe care Ministerul Agriculturii trebuie sa il formuleze la observatiile facute de Comise. Pe baza PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala-n.red), Romania a primit circa 500 de intrebari, din care majoritatea sunt de ordin tehnic", a declarat Ciolos, dupa intalnirea cu premierul Tariceanu.

Potrivit lui Ciolos, Ministerul Agriculturii va trimite raspunsul Comisiei Europene in cursul lunii decembrie, moment la care se va discuta si despre primirea proiectelor de dezvoltare rurala.

"Nu putem sa ne hazardam sa chemam oamenii sa depuna proiecte si pe urma sa-i chemam din nou daca se schimba ceva. Vreau sa ma asigur ca, conditiile prevazute in PNDR nu se vor modifica", a explicat Ciolos.

Acesta a precizat ca "lansarea proiectelor in luna decembrie sau in luna ianuarie nu va avea efecte financiare , pentru ca bugetul nu se va diminua".

PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. Potrivit datelor furnizate de MADR, fondurile pentru dezvoltare rurala repartizate pentru acest an sunt de 741,6 milioane de euro.

Fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remes declara, la sfarsitul lunii august, ca "proiectele pentru accesarea fondurilor europene alocate dezvoltarii rurale se pot depune de la sfarsitul lunii octombrie, iar contractele de finantare se vor semna dupa aprobarea de catre CE a Programului National de Dezvoltare Rurala". Totusi, potrivit reprezentantilor MADR, exista varianta ca proiectele sa se primeasca doar dupa aprobarea Comisiei, cel mai probabil la inceputul anului viitor.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.