Ce suspiciuni trebuie sa combata Dacian Ciolos

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 14:49
1393 citiri
Ce suspiciuni trebuie sa combata Dacian Ciolos

Romanul Dacian Ciolos, chemat sa se ocupe de agricultura la Bruxelles, va trebui sa inlature suspiciunile privitoare la o prea mare apropiere a sa de pozitiile Frantei, in conditiile in care se anunta o batalie grea asupra bugetului agricol al UE, comenteaza AFP, precizeaza NewsIn.

Ciolos, audiat vineri de PE, are o indelungata experienta in acest domeniu, capatata in Transilvania sa natala, dar si in Franta, tara care i-a sustinut ferm candidatura. El este si prieten cu Michel Barnier, fost ministru francez al agriculturii, care s-a opus de multe ori vederilor liberale ale Bruxelles-ului in ultimii ani.

Unele state sunt de asemenea ingrijorate ca un portofoliu atat de important - Politica agricola comuna absoarbe circa 40% din bugetul comunitar - ar fi incredintat Romaniei, tara care nu s-a evidentiat printr-o folosire ireprosabila a subventiilor europene.

"Sunt constient de necesitatea unei gestionari excelente si corecte a fondurilor europene si voi fi foarte exigent, inclusiv cu Romania", a declarat Ciolos pentru AFP la sfarsitul lui 2009.

La Bucuresti, surse europene subliniaza reputatia fara pata a fostului ministru al agriculturii.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a respins aceste rezerve cand a anuntat nominalizarea sa.

"Este de departe cel mai competent dintre toate numele primite pentru acest post", a subliniat el.

Nascut la 27 iulie 1969 in Zalau, Ciolos a avut contact cu agricultura de foarte tanar, petrecandu-si vacantele la bunici.

"Ei lucrau la cooperativa. Bunicul avea o palma de pamant unde cultiva legume. Pasiunea mea s-a nascut acolo", a povestit el pentru AFP.

"Am ales sa fac un liceu agricol, impotriva vointei parintilor mei", a adaugat el. In 1989, intra la Universitatea din Cluj pentru studii de horticultura, iar dupa citeva luni regimul comunist se prabuseste. Romanii pot in sfarsit sa circule liberi.

Ciolos pleaca in stagiu la exploatarile agricole franceze, in Bretagne, apoi in regiunea Toulouse la o ferma specializata in produsele bio. El se specializeaza la Scoala nationala de agronomie din Montpellier, unde o va intalni pe sotia sa.

Dupa stagii in cadrul directiei generale pentru agricultura de la Bruxelles, el lucreaza in delegatia CE in Romania (2002-.2003), inainte de a intra in Ministerul roman al Agriculturii, intai consilier, apoi ministru.

Pe viitor, Ciolos preconizeaza ca o "refondare" a PAC este necesara pentru a se tine cont mai bine de diversitatea agriculturii europene, mai ales dupa primirea de noi membri din Europa de Est.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#ciolos, #agricultura, #comisar, #european , #stiri Dacian Ciolos