Ciolos: Agricultorii din UE pot contribui la conturarea PAC dupa 2013

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 15:07
1532 citiri
Ciolos: Agricultorii din UE pot contribui la conturarea PAC dupa 2013

Politica agricola comuna (PAC) a Uniunii Europene dupa 2013 va trebui sa tina cont de diversitatea agriculturilor din tarile UE si de gestionarea durabila a resurselor umane si naturale, a spus comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, la lansarea unei dezbateri publice pe aceasta tema. 

"Politica agricola comuna nu este numai treaba specialistilor. Este o politica a tuturor europenilor. Pe cetatenii europeni trebuie sa-i asculti.

Trebuie sa-ti iei ragazul sa culegi ideile si asteptarile tuturor actorilor din societate", a declarat Ciolos.

"Astept reactiile si gandurile agricultorilor, dar si ale asociatiilor care se ocupa de protectia mediului, a consumatorilor, a bunastarii animalelor.

Trebuie sa deschidem aceasta dezbatere cat mai larg posibil. Prin alimentatie, prin amenajarea teritoriului, prin protectia mediului, intreaga societate beneficiaza de aceasta politica comuna europeana.

Este deci normal ca toti cetatenii sa aiba dreptul si timpul necesar ca sa?si exprime parerea", a adaugat el.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, PAC poate sa-si majoreze contributia la realizarea unei cresteri inteligente, durabile si favorabile incluziunii, raspunzand noilor provocari, in special provocarilor economice, sociale, ecologice, climatice si tehnologice cu care se confrunta societatea europeana.

De asemenea, politica agricola comuna trebuie sa tina mai mult seama de diversitatea si bogatia agriculturilor din cele 27 de state membre ale UE.

Ciolos a anuntat, totodata, inaugurarea unui site web care va fi deschis pana in iunie 2010 pentru a aduna contributiile la dezbatere.

Ulterior, acestea vor fi sintetizate de un organism independent, iar in iulie CE va organiza o conferinta de sinteza a rezultatelor dezbaterii publice, de unde vrea sa-si extraga ideile de baza pentru comunicarea cu privire la PAC dupa anul 2013, care ar urma sa fie prezentata la sfarsitul acestui an.

In discursul adresat Comisiei pentru agricultura (COMAGRI) a Parlamentului European, comisarul Ciolos a abordat si o serie de detalii despre aprovizionarea cu alimente a Europei si a lumii, ocuparea fortei de munca in zonele rurale, gestionarea durabila a resurselor naturale, schimbarile climatice, volatilitatea preturilor, intelegerea de catre cetateni a schemelor de ajutoare, echilibrul in cadrul lantului alimentar si competitivitatea agriculturii europene. 

#agricultori, #ciolos, #pac, #ue , #stiri Dacian Ciolos