Ciolos: eruptia vulcanului a demonstrat necesitatea unei politici agricole puternice

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 09:15
1431 citiri
Ciolos: eruptia vulcanului a demonstrat necesitatea unei politici agricole puternice

Haosul provocat de norul de cenusa generat de eruptia vulcanului islandez demonstreaza necesitatea unei politici agricole comune puternice, care sa permita statelor europene sa faca fata unor probleme neprevazute, a declarat luni comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, potrivit Mediafax.

"Sectorul agricol european are nevoie de o politica puternica, pentru a face fata provocarilor viitoare, intrucat aprovizionarea Europei cu produse alimentare sanatoase si de calitate nu este garantata", a afirmat Ciolos, participant la o conferinta pe aceasta tema organizata la Copenhaga, transmite AFP.

Ciolos a aratat ca a fost suficient ca traficul european sa fie intrerupt timp de cateva zile din cauza norului de cenusa pentru ca unele supermarketuri sa se ingrijoreze in privinta aprovizionarii cu fructe si legume.

Evocand reforma Politicii Agricole Comune (PAC), Ciolos a estimat ca subventiile trebuie repartizate intr-o maniera echitabila si transparenta.

Comisarul a adaugat ca trebuie pusa problema repartizarii mai echitabile a fondurilor intre statele membre, intre regiuni si diferitele tipuri de agricultori.

"Nu trebuie permis ca aceasta criza sa distruga mari parti ale agriculturii europene, in numele realitatii pietei", a spus el, cerand sa se tina cont de veniturile din 2009 ale fermierilor.

Ciolos a explicat ca, in ultimele luni, chiar si exploatatii competitive in perioade normale au avut dificultati, iar veniturile agricole au scazut dramatic.

Presedintia spaniola a UE a prezentat ministrilor europeni, la sfarsitul lunii martie, doua texte privind aspectele cele mai importante ale reformei PAC dupa 2013, respectiv masuri de gestionare a pietelor si imbunatatirea functionarii retelei de aprovizionare cu alimente.

Un grup mic de state sustinatoare ale unei liberalizari mai mari a sectorului agricol, in frunte cu Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Cehia, au refuzat sa sustina proiectele.

Discutiile privind reforma PAC si viitorul buget al UE, incepand din 2014, se afla abia la inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #alimente, #aprovizionare, #ciolos, #pac , #stiri Dacian Ciolos