Ciolos: expertii romani au facut "ultime retu?uri" pentru gestiunea si controlul fondurilor europene

Vineri, 29 August 2008, ora 15:42
1431 citiri
Ciolos: expertii romani au facut "ultime retu?uri" pentru gestiunea si controlul fondurilor europene

Expertii romani au facut "ultime retusuri" la sistemul de gestiune si control al fondurilor europene pentru agricultura conform recomandarilor Comisiei Europene, a declarat ministrul agriculturii Dacian Ciolos intr-un interviu pentru AFP, precizand ca nu stie cand vor fi reluate platile europene. Bruxelles-ul a anuntat recent suspendarea platilor din fondurile pentru agricultura in valoare de 28 de milioane de euro din cauza unor "deficiente tehnice" ale sistemului de gestionare si control al acestora.


"Ultimele retusuri" aduse sistemului de expertii romani ar trebui sa permita reluarea subventiilor, dar Ciolos a preferat sa fie prudent in ceea ce priveste data exacta cand se va intampla acest lucru. "Un lucru este sigur, Bruxelles-ul a devenit foarte exigent in ceea ce priveste controlul fondurilor", a subliniat el.


Ministrul a declarat, pe de alta parte, in interviul acordat AFP, ca Romania ar trebui sa aiba o recolta de grau de 7,7 milioane de tone de grau in 2008, dupa ce in 2007 recolta abia a atins trei milioane de tone. "Sunt optimist pentru anul agricol 2008, vom avea o recolta buna", a spus Ciolos.


In ansamblu, la culturile cerealiere, este asteptata o productie de 3,5 tone la hectar, in special datorita conditiilor meteo favorabile, a precizat el. Afectata de cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani, productia agricola scazuse cu 50% in 2007, tragand in jos cresterea economica a tarii.


"In 2008, agricultura va contribui cu siguranta la o crestere mai mare, a declarat Ciolos, in contextul in care Guvernul a anuntat deja o crestere record de 8,6% a PIB-ului in primul semestru. Aceasta performanta buna ar trebui sa se traduca printre altele printr-o "stabilizare" a preturilor la alimente, ceea ce da sperante pentru o incetinire a ritmului de crestere a inflatiei, a apreciat ministrul.


Totusi, a spus el, pentru agricultori, veniturile nu vor fi la inaltimea acestor cifre promitatoare, din cauza dificultatilor lor de a-si vinde recoltele. "Piata romaneasca este departe de a fi la fel de bine organizata ca aceea franceza, de exemplu, si agricultorii sunt adesea nevoiti fie sa vanda pe piata neagra, fie sa se multumeasca cu preturi modice", a explicat el.


Pe de alta parte, de la aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianurie 2007, agricultorii se confrunta cu numeroase alte probleme, precum eliminarea barierelor la importul de produse agricole, exigente sporite pentru alinierea la normele europene sau modificarea sistemului de acordare a subventiilor.


Romania ar trebui sa primeasca in total 13 miliarde de euro pana in 2013 pentru agricultura si dezvoltare rurala, dar din cauza fragmentarii terenurilor, majoritatea celor 4,3 milioane de ferme nu vor beneficia de ele. Incet-incet, agricultorii incep sa vada avantajele concentrarii, in special la producatorii de legume. "Un numar din ce in ce mai mare de ferme fac agricultura de 'semisubzistenta', nu in mod organizat", explica ministrul.


Pentru a incuraja acest sector, Ciolos propune in special modificarea sistemului fiscal, "care in forma actuala penalizeaza agricultorii", dar si mai multe investitii ale statului.