Ciolos lanseaza in 2010 o consultare privind PAC, iar in 2011 va veni cu textele legislative

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 13:14
1290 citiri
Ciolos lanseaza in 2010 o consultare privind PAC, iar in 2011 va veni cu textele legislative

Dacian Ciolos a expus vineri, in timpul audierilor, calendarul privind reformarea Politicii Agricole Comune (PAC), detaliind ca in 2010 va lansa o consultare publica, urmand ca la sfarsitul anului sa fie prezentata o comunicare a CE, iar in 2011 sa fie elaborate textele legislative, informeaza NewsIn.

"In primul rand, in cursul acestui an voi lansa o consultare publica. Nu vreau sa imi fixez anumite idei, ci vreau sa ascult", a spus Dacian Ciolos in ceea ce priveste reformarea PAC dupa 2013. El a asigurat ca aceasta consultare implica si statele membre si Parlamentul European.

"Apoi, in masura in care acest lucru va fi posibil in Colegiul comisarilor, la sfarsitul anului ar urma ca CE sa publice o comunicare privind directiile principale pentru PAC dupa 2013, inainte de textele legislative pentru aceasta politica", a explicat comisarul desemnat pentru Agricultura.

Ciolos a subliniat ca vizeaza elaborarea textelor legislativelor in cursul anului 2011 si ca aceasta etapa trebuie pusa in legatura cu stabilirea bugetului Uniunii Europene.

Intrebat daca va dori sa ceara sporirea bugetului pilonului al II-lea al PAC, cel privind dezvoltarea rurala - avand in vedere ca aceste este foarte amplu - Ciolos a confirmat.

"Am spus ca vizez un buget pe masura ambitiilor noastre in acest domeniu, dar acest lucru depinde de statele membre si de Parlamentul European. Trebuie sa gasim cel mai bun echilibru intre posibilitatile bugetare ale UE si ambitiile noastre", a argumentat Dacian Ciolos.

"Este adevarat ca acest pilon cuprinde multe elemente, dar asta face numai sa justifice un buget consistent", a conchis Ciolos.

Ciolos a spus ca in privinta bugetului PAC si a subventiilor nu poate detalia modalitatea in care sumele vor fi repartizate intre statele membre, intre regiuni si agricultori.

"Nu pot vorbi despre acest aspect acum, pentru ca acest demers va fi rezultatul unor discutii ample si consistente", a argumentat Ciolos.

In privinta subventiilor, romanul a reiterat: criteriile istorice "sunt istorie" si vor fi inlocuite cu criterii echitabile, clare si transparente.

 

#ciolos, # buget, # pac, # consultare , #stiri Dacian Ciolos