Ciolos: MEF trebuie sa prezinte solutii de reducere a accizei la motorina in doua saptamani

Miercuri, 30 Aprilie 2008, ora 14:56
932 citiri
Ciolos: MEF trebuie sa prezinte solutii de reducere a accizei la motorina in doua saptamani

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) trebuie sa gaseasca solutii pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura si urmeaza sa prezinte un proiect in acest sens, cel mai probabil, in doua saptamani, a declarat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos."Nu tine de dorinta MEF daca reduce sau nu acciza pentru motorina utilizata in agricultura, deoarece exista o nota aprobata in acest sens in sedinta de Guvern. Depinde de MEF ce solutii va identifica pentru reducerea accizei si speram ca in cel mult doua saptamani sa prezinte un proiect in Guvern", a spus Ciolos.


Acesta a precizat ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) acorda o subventie de un leu pentru litru de motorina utilizata in agricultura, valoarea sprijinului financiar neputand sa se modifice deoarece a fost deja notificata Comisiei Europene (CE).


Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a trimis, recent, premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare prin care cereau solutionarea problemelor din agricultura, printre care pretul motorinei si functionarea sistemului de irigatii. Astfel, fermierii solicita interventia urgenta a statului pentru stabilirea unui pret al motorinei pentru agricultura, in conformitate cu practicile din tarile europene, respectiv 0,50-0,60 euro pe litru.


De asemenea, Agrostar a informat, recent, ca cerealele din noua recolta, respectiv grau sau porumb, se vor scumpi cu pana la 10 % daca autoritatile nu vor reduce cu pana la 50 % pretul pentru motorina utilizata in agricultura.


Guvernul a aprobat recent acordarea unei subventii de un leu pentru un litru de motorina utilizata pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole in anul 2008. Suma totala a sprijinului financiar de care vor beneficia producatorii agricoli este de 60 milioane lei, iar fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR pe anul 2008.