Ciolos: PNDR, util daca promovarea sa ajunge la publicul-tinta

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 15:13
1286 citiri
Ciolos: PNDR, util daca promovarea sa ajunge la publicul-tinta

Fostul ministru al Agriculturii Dacian Ciolos a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ca promovarea PNDR este utila in masura in care ajunge la publicul-tinta vizat de cele peste 20 de categorii de proiecte, in special fermierii tineri, proprietari de ferme de subzistenta sau de mici afaceri in rural.

"Cred ca ar fi foarte util sa se identifice modalitati prin care informatia specifica, pentru accesarea unor proiecte privind tinerii fermieri, fermele de semi-subzistenta, deschiderea unor mici afaceri in mediul rural, activitati sociale in mediul rural, sa ajunga la publicul-tinta specific, vizat de aceste masuri, intr-un mod cat mai direct si clar", a declarat fostul ministru.

Oportunitatile oferite de PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala -n.r.) trebuie sa fie cunoscute de "cei cu idei si initiativa in dezvoltarea unor afaceri in agricultura sau in economia rurala", crede Ciolos, care s-a declarat convins ca actuala conducere a ministerului va gasi "cele mai bune solutii" in acest sens.

"Nu am indoieli sau suspiciuni in privinta utilizarii corecte a fondurilor de promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala", a precizat presedintele Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania, adaugand ca nu pune "la indoiala capacitatea profesionala si buna credinta a celor de la minister in legatura cu corecta si eficienta utilizare a acestor fonduri".

Fondurile sunt prevazute in cadrul PNDR cu destinatia specifica de promovare, inca de la elaborarea si aprobarea acestui program de catre Comisia Europeana, in 2008, a subliniat Ciolos.

El a spus ca fondurile, prevazute din 2007 pentru promovarea PNDR sunt utile atat pentru sporirea notorietatii programului, dar si la imbunatatirea calitatii proiectelor depuse la agentia specializata, calitatea asigurata si prin "transmiterea unor informatii suficient de detaliate, specifice, pe categoriile de beneficiari potentiali".

Una din finalitati ar fi si reducerea birocratiei procesului de elaborare si contractare a proiectelor, a adaugat Ciolos.

"Cred ca ar fi foarte utila o corelare a activitatilor prevazute de acest program de promovare a PNDR cu programul care prevede sustinerea financiara a formarii unei Retele de dezvoltare rurala, ce urmeaza sa sprijine constituirea si punerea in retea a unor Grupuri de Actiune Locala (parteneriate public-privat in mediul rural, pentru sustinerea unor strategii de dezvoltare rurala locala) in cadrul programului LEADER", a mai comentat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru.

El a mai spus ca reteaua grupurilor de actiune locala - care urmeaza sa fie sustinuta de un buget de aproape 30 de milioane de euro - ar putea fi folosita si pentru sustinerea unor actiuni de promovare a PNDR printre potentialii beneficiari din mediul rural.

Programului National de Dezvoltare Rurala a fost lansat in luna martie a anului trecut, Romania beneficiind, prin intermediul acestuia, de fonduri UE de circa opt miliarde euro, pana in 2013, la care se adauga contributia statului roman, de 20% din valoarea totala a proiectelor, reprezentand circa doua miliarde de euro.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #ciolos, #fonduri, #pndr, #tineri , #stiri Dacian Ciolos