Ciolos: "Sunt un reformator si caut idei noi"

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 11:46
1235 citiri
Ciolos: "Sunt un reformator si caut idei noi"

Dacian Ciolos a subliniat ferm, in timpul audierilor de vineri din PE, ca este "un reformator" si ca reformarea PAC nu inseamna reducerea finantarii sau renuntarea la unele instrumente, ci adaptarea la contextul actual, un europarlamentar aratandu-se preocupat de "nivelul reformei".

Prima intebare din timpul audierii lui Ciolos a venit din partea unui europarlamentar german si s-a referit la dezvoltarea rurala si la Politica Agricola Comuna (PAC).

"PAC ar trebui sa asigure veniturile fermierilor in primul rand. Ar trebui sa existe un nivel minim de stabilitate in ceea ce priveste veniturile lor", a subliniat Dacian Ciolos.

In ceea ce priveste dezvoltarea politicii rurale, acest pilon ar trebui sa ramana in cadrul PAC, a mai spus romanul. "Ele nu pot fi separate, sunt foate strans legate. Ar trebuie sa existe o politica de coeziunie foarte stransa, pentru a nu avea diferente majore intre zonele urbane si cele rurale", a argumentat comisarul desemnat.

Un europarlamentar portughez al socialistilor europeni, Luis Capoulas Santos, i-a atras atentia lui Ciolos ca s-a contrazis in declaratia sa initiala, de la inceputul audierilor, cu ceea ce a transmis in raspunsurile scrise.

"In raspunsurile scrise vorbeati numai de mici ajustari la PAC, acum ati vorbit de reforma. Puteti sa imi explicati aceasta schimbare?", a comentat portughezul.

Raspunsul lui Ciolos a venit foarte ferm si i-a atras in primul rand atentia europarlamentarului socialist ca nu trebuie sa se ghideze dupa ceea ce se scrie in presa.

"Sectorul agricol al UE s-a schimbat foarte mult in anii acestia. El are in continuare o diversitate foarte mare. Reforma nu inseamna reducerea finantarii sau renuntarea la unele instrumente, ci inseamna cautarea unor solutii pentru a ne adapta la realitatile curente", a punctat candidatul Romaniei.

"Sunt un reformator si caut idei noi", a adaugat Dacian Ciolos.

Totodata, potrivit Mediafax, Ciolos, a mai declarat ca provine dintr-o tara care a trecut prin colectivizare, printr-o revolutie dificila, printr-o perioada de tranzitie, dar si ca a fost ministru al Agriculturii intr-o perioada dificila.

"Eu am crescut sub semnul apropierii de UE", a spus Ciolos intr-o scurta autoprezentare. "Interesul meu pentru constructia europeana s-a dezvoltat in stransa legatura cu interesul pentru agricultura", a spus el, adaugand ca a lucrat in acest domeniu atat in tara sa, cat si in strainatate.

El le-a mai spus eurodeputatilor ca a fost ministrul Agriculturii intr-o perioada dificila, dar in care "a cerut si aplicat rigoare in toate masurile".

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #ciolos, #dezvoltare, #pac, #reformator, #rurala , #stiri Dacian Ciolos