Ciolos vrea putere de negociere pentru producatorii de lapte

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 13:12
949 citiri
Ciolos vrea putere de negociere pentru producatorii de lapte

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat joi ca va propune in perioada urmatoare un pachet legislativ pentru piata laptelui, la nivel european, care sa favorizeze cresterea puterii de negociere a producatorilor de lapte in raport cu procesatorii, potrivit NewsIn.

"Intentia mea in urmatoarele saptamani sau luni este sa propun un pachet legislativ, cel putin in prima faza pe sectorul laptelui, pentru a crea conditiile unei echilibrari, in sensul cresterii puterii de negociere a producatorilor de lapte in raport cu procesatorii", a mentionat Ciolos, adaugand ca in sectorul laptelui sunt "disfunctionalitati destul de pregnante".

Ciolos a precizat ca in Uniunea Europeana exista circa 5.400 de procesatori, care "au in fata circa 950.000 de producatori de lapte".

"Avem nevoie de o crestere a puterii de negociere a producatorilor de lapte pentru ca repartizarea valorii adaugate, care stabileste pretul, sa nu duca la disfunctionalitati majore sau chiar la probleme structurale in sectorul de productie a laptelui, ca materie prima.

In acest pachet legislativ doresc sa vin cu propuneri in sensul recunoasterii mai clare si mai formale a organizatiilor de producatori in sectorul laptelui", a spus comisarul european pentru agricultura.

Totodata, Ciolos sustine ca va propune, printre altele, elemente pentru un "contract tip" care pot fi utilizate in negocierea dintre producator si procesator. De asemenea, se doreste punerea la dispozitie a unor date despre piata pentru ca aceste negocieri sa aiba loc "in cunostinta de cauza", privind modul cum se prezinta cererea si oferta pe piata laptelui.

"Atunci cand se negociaza cantitati, preturi, trebuie sa existe un contact cu realitatea de pe piata locala si europeana, in general", a mai spus Ciolos.

#ciolos, #producatori, #lapte, #agricultura , #stiri Dacian Ciolos