Dacian Ciolos, audiat in Comisia pentru agricultura a PE

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 11:57
1630 citiri
Dacian Ciolos, audiat in Comisia pentru agricultura a PE

Audierea lui Dacian Ciolos in Comisia pentru agricultura a Parlamentului European a inceput, vineri, la ora transmiterii acestei stiri.

Dacian Ciolos, propus de Romania pentru functia de comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, va fi audiat timp de trei ore in Comisia de agricultura a PE.

Presedintele Comisiei este Paolo de Castro, membru al grupului socialistilor. Unul dintre vicepresedintii comisiei este eurodeputatul PDL Rares Niculescu.

Viorica Dancila (PSD) este de asemenea membra a Comisiei de Agricultura din PE, in timp ce Daciana Sarbu si George Becali sunt membri supleanti.

Paolo de Castro a declarat, joi seara, pentru MEDIAFAX, ca se asteapta ca vineri sa fie o zi mare pentru Romania, deoarece este convins ca Dacian Ciolos va oferi raspunsurile corecte la audierile din Parlamentul European.

"Ma astept ca Dacian Ciolos sa dea raspunsurile cele mai potrivite. Este un om care intelege Politica Agricola Comuna, intelege necesitatile si realitatile acestui domeniu, intelege importanta politicii agricole", a spus Paolo de Castro, membru al grupului socialistilor si democratilor din PE.

El a adaugat ca se asteapta la o prestatie foarte buna a lui Ciolos in cadrul audierilor.

"Am citit raspunsurile sale la intrebarile scrise si am fost placut impresionat. Cred ca avem o abordare comuna", a mai spus De Castro.

"In concluzie, ma astept ca maine (vineri - n.r.) sa fie o zi mareata pentru Romania", a conchis De Castro.

Europarlamentarul italian nu este primul oficial UE care il lauda pe Dacian Ciolos pentru competenta sa in domeniul agriculturii.

Jose Manuel Barroso a spus ca acesta este "cel mai competent nume" pe care l-a primit pentru portofoliul agriculturii si dezvoltarii rurale.

"Daca va uitati la CV-ul lui, veti vedea ca este cel mai competent nume", a spus Barroso in decembrie, cand a anuntat numele comisarilor propusi.

Insa dincolo de aceste aprecieri, presa internationala a relatat ca una dintre intrebarile "dificile" care i-ar putea fi adresate lui Ciolos la audieri vizeaza neregulile din gestionarea fondurilor europene in Romania in perioada in care a fost ministru al Agriculturii.

Testul pe care va trebui sa-l treaca Dacian Ciolos, ca si ceilalti 25 de comisari propusi, a inceput cu raspunsurile scrise la un set de intrebari.

Dacian Ciolos a precizat in raspunsul transmis ca se defineste uman si profesional ca "un produs al deschiderii UE catre Est" si ca se angajeaza sa acorde prioritate apararii si promovarii valorilor europene, dar si sa fie un partener deschis in dialogul cu PE.

"Atat din punct de vedere profesional, cat si uman, ma pot defini drept un produs al deschiderii Uniunii Europene catre Est. Mi-am desavarsit pregatirea profesionala si mi-am desfasurat activitatea sub semnul extinderii Uniunii Europene, iar acest lucru a fost esential pentru conturarea convingerilor mele personale si profesionale", scrie Dacian Ciolos in raspunsul la intrebarile PE.

Ciolos arata ca si-a consacrat cariera agriculturii si dezvoltarii rurale.

"A fi comisar inseamna a fi in serviciul Europei si al viitorului acesteia, iar pentru aceasta este nevoie de impartialitate si de angajament in directia binelui comun", sustine el.

"Tin sa asigur Parlamentul European ca voi fi in permanenta un partener deschis dialogului politic constructiv, bazat pe incredere reciproca, transparenta si schimb de informatii. Voi raspunde cu promptitudine solicitarilor Parlamentului, pe care intentionez totodata sa il informez din proprie initiativa cu privire la proiectele si intentiile mele, pentru a-i permite acestuia sa isi indeplineasca rolul pe care il are si sa exercite controlul democratic cu care este investit. In acest sens, imi exprim deplina disponibilitate pentru examinarea executiei bugetare alaturi de comisia competenta a Parlamentului", sustine Ciolos.

Dacian Ciolos precizeaza ca identifica trei mari prioritati ale unui viitor mandat de comisar pentru Agricultura: "mentinerea si revalorizarea unei agriculturi sustenabile in intreaga Uniune Europeana", "orientarea eficienta a productiei agricole catre piata, insotita de mecanisme destinate sa garanteze un nivel suficient de securitate agricultorilor in situatie de criza" si "o politica de dezvoltare rurala mai solida".

In vederea realizarii prioritatilor stabilite, Ciolos considera necesara mentinerea platilor directe catre agricultori, cu respectarea unor reguli de baza legate de utilizarea terenurilor agricole.

El sustine ca va trebui tinut cont "intr-o mai mare masura de volatilitatea crescuta a pietelor agricole, evidentiata de variatia fara precedent a preturilor din 2008 si de criza economica din 2009".

In opinia comisarului desemnat, este nevoie de "plase de siguranta" eficiente pentru a evita ca stabilitatea unor sectoare agricole sa fie afectate.

"Sectorul laptelui din Uniunea Europeana s-a confruntat in ultimul timp cu o scadere a cererii. Aceste evenimente recente subliniaza necesitatea de a furniza, prin intermediul PAC, mecanisme moderne, eficiente si reactive care sa ofere un grad suficient de securitate acestui sector economic major pe care il reprezinta agricultura si prelungirea acesteia, industria agroalimentara", sustine Ciolos.

Dacian Ciolos apreciaza ca politica de dezvoltare rurala trebuie sa sprijine punerea in valoare a bogatiei mediului rural din punct de vedere economic, social si al mediului, dar si sa asigure modernizarea agriculturii regiunilor europene pentru a face fata presiunilor concurentiale de pe piata, cerintelor consumatorilor si ale contribuabililor, precum si asteptarilor cetatenilor legate de calitatea vietii si a mediului rural.

El sustine in acest context ca "va fi necesar ca politica rurala europeana sa sprijine investitiile, inovarea, diversificarea oportunitatilor economice si mobilizarea resurselor si a actorilor locali".

El precizeaza totodata ca printre prioritatile mandatului sau de comisar european se vor numara "schimbarile climatice si mijloacele puse la dispozitia agricultorilor pentru a se adapta si a-si reduce emisiile de dioxid de carbon".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #audieri, #ciolos, #comisar, #mandat, #prioritati , #stiri Dacian Ciolos