Dacian Ciolos: Trebuie eliminati "vanatorii de TVA"

Miercuri, 05 August 2009, ora 10:59
1361 citiri
Dacian Ciolos: Trebuie eliminati "vanatorii de TVA"

Comisia prezidentiala pentru agricultura condusa de fostul ministru de resort, Dacian Ciolos, va propune masuri coercitive pentru neutilizarea terenurilor agricole.

Presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura, Dacian Ciolos, sustine ca unul dintre obiectivele Comisiei este sa propuna o fundamentare a pozitiei Romaniei in negocierile europene privind viitorul Politicii Agricole Comune dupa 2014, scrie Evenimentul Zilei.

Ciolos sustine ca alocarea de fonduri pentru agricultura de la nivel european tine si de credibilitatea institutionala pe care o putem asigura in fata institutiilor care se ocupa de urmarirea corectei utilizari a banilor europeni.

TVA, arma impotriva evaziunii

Acordarea unor inlesniri fiscale de tipul reducerii accizei la motorina sau a TVA la alimente ar putea revigora sectorul agricol?

Reducerea accizei la motorina este indispensabila si este una dintre masurile care poate contribui la reducerea decalajului de competitivitate din punct de vedere al costurilor de productie cu agricultorii celorlalte state membre ale UE, a spus Dacian Ciolos.

Acesta apreciaza ca in agricultura, motorina nu este un produs de consum, ci este folosit in scopuri productive, nefiind deci, normal sa fie accizat, intrucat asta nu face decat sa creasca artificial costul de productie pentru agricultorii nostri.

Pentru ca reducerea TVA la alimente sa dea rezultate, si sa aiba un impact in nivelul pretului produselor alimentare, deci si asupra nivelului consumului, cred ca este nevoie in primul rand de transparenta in modul de constituire a pretului, in modul in care se repartizeaza valoarea adaugata intre verigile de pe lantul pe produs : producatori, procesatori, depozitari, distribuitori, comercianti.

Cand ne putem astepta ca agricultorii sa beneficieze de un sistem de irigatii competitiv, atat ca arie de acoperire, cat si ca tarife?

Daca sistemul de asigurari eficient pentru agricultura tine mai ales de legislatie, de organizare, un sistem de irigatii performant tine de evaluari tehnice si economice si mai ales de o alocare bugetara multianuala pentru finantarea unui astfel de sistem, foarte costisitor, aprecieaza Ciolos.


#dacian, #ciolos, #eliminati, #vanatori, #tva, #agricole , #stiri Dacian Ciolos